Saturday, December 27, 2003

BAM MUSNAH!


INILAH kota lama Bam yang terletak kira-kira 1000 kilometer ke barat daya ibu negara Tehran, Iran.

SEMALAM Bam dilanda satu gempa bumi kuat berukuran 6.3 pada Skala Richter. Menurut agensi berita IRNA, lebih 6,000 orang terbunuh dan lebih 30,000 lagi cedera. Kawasan ini mempunyai lebih 200,000 orang penduduk. Angka ini diberikan oleh gabenor wilayah Kerman, Mohammad Ali Karimi. Sementara itu CNN melaporkan 20,000 orang maut. Bam ialah kawasan bersejarah dan sebahagian Laluan Sutera (menghubungkan China dan Eropah) di wilayah Kerman. Ini merupakan kali kedua Bam dilanda gempa bumi selepas digegarkan pada 27 Ogos lalu (5.7 Skala Richter) tetapi tidak menyebabkan kemalangan jiwa.

Bam terkenal dengan bandar lama berusia 2,000 tahun, Arg-e-Bam, sebahagiaan binaan daripada lumpur yang terbesar di dunia terdiri daripada menara, bangunan bersejarah, gereja dan sebuah masjid lama. Lokasi menarik ini terletak dipersekitaran sebuah lembah dan jika diperhatikan dari atas bukit ia bagai binaan istana pasir. Penduduknya syiah 80% dan suni muslim 10%.

Mengapa saya tersentuh dengan tragedi ini? Segalanya kerana pada Ogos 2000 saya dan rombongan 15 wartawan telah dibawa oleh Tina Travel & Tours dengan kerjasama Kerajaan Iran melawat sekitar Bam, Kerman, Tehran, Shiraz dan Esfahan. Hingga kini keindahan Bam terutama kala petang masih lagi segar dalam ingatan. Namun kini realitinya Bam sudah semestinya tidak seindah tiga tahun silam.

Thursday, December 25, 2003

KENAPA GEMUK?



INI merupakan salah sebuah lukisan seorang sahabat lama saya, Saudara Haris Ribut. Bertahun-tahun juga kami bekerja di bawah satu bumbung sebelum beliau mengambil keputusan untuk membuka sebuah studio sendiri.

Apa yang ingin diperkatakan di sini ialah trademark beliau dalam lukisan iaitu imej wanita gemuk. Lukisan di atas agak sopan kerana semua wanita gemuk berkenaan mengenakan pakaian. Bayangkan wanita gemuk yang berkemban... ini kerana ada beberapa keping lukisannya mengambarkan imej begitu.

"Kenapa pilih imej wanita gemuk?" Soal saya, malu-malu.
"Sebab mak Aya (saya) gemuk. Masa mula-mula nak bina nama pening juga mencari identiti. dalam termenung, kebetulan mak lalu depan mata dan fikiran Aya terdetik, kenapa tak jadikan mak sebagai identiti?" Ujarnya, tersenyum penuh makna.

Demikian antara gaya insan kreatif mendapat idea dan membina identiti. Insan kreatif lain, mungkin lain pula caranya. Begitu juga bagaimana munculnya idea mengarang sebuah novel...

p/s Kebetulan dengan seruan menggalakkan kita memakai batik, jadi silalah perhatikan rekaan batik berkenaan. Tolong jangan pandang lama-lama pada objek yang lain!

Wednesday, December 24, 2003

MENJAWAB KOMEN HALELA DAN INAI



Wajah Erra Fazira sekarang dan wajah Erra apabila dia berusia 78 tahun - iaitu 50 tahun daripada usianya sekarang. Kesan mekap ini didatangkan dari Sweden bernilai RM350,000 ($159,000), which is quite a substantial chunk of the movie's total budget of RM1.8million ($821,000). Filem ini berjudul Hingga Hujung Nyawa.

Rasionalnya - kecantikan akan pudar dimamah usia. Bagaimanapun kejayaan seseorang mengekalkan kecantikan berbanding usia sebenar amat dikagumi.

Tuesday, December 23, 2003

DIRI KITA; ASET KITA

SAYA selalu terpegun melihat wajah ayu Siti Nurhaliza. Begitu juga dok ralit menatap wajah ayu Erra Fazira. Apabila berbual dengan mereka, mata terkelip-kelip memerhati, cantinya bibir dia, matanya sungguh memikat, hidungnya terletak, pipinya gebu, bersih, tak ada langsung parut jerawat... bla bla bla...

Itu belum lagi melihat pinggang ramping mereka, melihat seksinya tubuh mereka, betapa kagumnya melihat jari-jari mereka yang terjaga cantik, apalagi melihat sihatnya rambut mereka, slimnya, tak ada lemak lebih di sana sini... termasuk juga terpesona dengan pakaian mereka.... bla bla bla...

Oh ya, ini bukan entri nak memuji-muji selebriti. Tetapi ia juga merujuk pada insan lain yang bukan selebriti. Antaranya cikgu, doktor, pegawai swasta. kerajaan, ahli korporat dll. Apa yang hendak ditekankan di sini ialah - betapa wanita sanggup buat apa sahaja untuk menghargai diri sendiri. Mereka mahu terus sihat, mahu terus mengekalkan keperibadian dan keayuan. Pengorbanan ini bukan calang-calang. (Usahlahlah fikirkan pasal kosmetik/pembedahan dll. Tolak tepilah magic ini.)

Sanggupkah anda hanya makan roti kosong berserat setiap hari? Bolehkah anda hanya makan sayuran rebus sahaja? Bolehkah tidak makan daging merah selama dua bulan? Bolehkah kurangkan gula dalam minuman dan makanan? Relakah anda jika wajib ke gimnasium tiga kali seminggu? Ataupun paling mudah, bolehkah anda makan nasi seminggu sekali dan sukatannya hanyalah semangkuk sahaja?

Tetapi Siti dan Erra sanggup. Semua itu kerana mereka menyayangi diri sendiri. Diri mereka adalah harta mreka. Oleh itu mereka tidak mahu mengikut nafsu makan - makan hanya yang perlu sahaja. Berhenti bila tengah sedap makan. Rasanya ramai wanita yang cantik semulajadi pun berbuat begitu. Sebenarnya ada sebab kenapa saya ambil contoh Erra dan Siti; kerana mereka tetap ayu walaupun tanpa mekap!

Bagaimanapun yang penting, cantik fikzikal, cantik jugalah peribadi!

Monday, December 22, 2003

ISTIMEWANYA PKN

SEORANG anak saudara saya begitu kecewa apabila namanya tidak terpilih dalam senarai mereka yang berjaya mengikuti Program Khidmat Negara (PKN). Dia yang begitu bersemangat ingin turut serta dan sanggup menghadapi apa sahaja rintangan terkilan dan terus murung apabila dua tiga orang rakan yang lain menelefon mengatakan mereka layak.

PKN yang akan mula diperkenalkan pada Feberuari 2004 nanti dilihat sebagai antara lambang kesetiaan dan semangat kenegaraan para remaja yang berusia sekitar 17 tahun. Mereka (seramai 85,000 orang) akan dipecahkan kepadpa tiga kumpulan dan ditempatkan di kawasan-kawasan latihan di 42 buah kem serta 20 institusi pengajian tinggi awam (IPTA) di seluruh negara.

Aktiviti lasak seperti berkawad, aktiviti dalam hutan, semangat juang dan setiakawan serta aktiviti dalam kelas antara silibus PKN. Program ini juga akan menjadi wadah yang mampu membetuk diri sebagai insan yang berdisiplin, sanggup menghadapi cabaran, beremangat waja dan lebih patriotik.

Namun di saat anak-anak muda ghairah ingin mengikuti program ini, ada segolongan lagi yang enggan turut serta, malah ada ibu bapa yang merayu untuk mengeluarkan nama anak mereka daripada senarai yang terpilih.

Mengapa? Apakah mereka bermaksud anak-anak mereka akan didera? Atau jiwa anak-anak akan dipesongkan kepada agenda tersembunyi kerajaan?

Anak saudara saya itu masih berharap akan dapat turut serta dalam PKN ini dan semoga akan ada nasib untuknya di saat akhir.


Friday, December 19, 2003

KESEDIHAN YANG BERULANG

SAYA baru sahaja menulis tentang berita kematian pada 3hb Disember 2003 lalu yang membabitkan kemalangan dua buah bas ekspres. Dalam entri yang sama saya turut menyatakan rasa sedih dengan kematian dua orang kenalan yang menjadi juruterbang dan akhirnya menemui maut apabila pesawat yang dipandu hilang kawalan dan jatuh ke laut.

Hari ini, sekali lagi akhbar melaporkan hal kematian dua orang juruterbang TUDM yang berpangkalan di Kuantan. Kali ini pesawat Hawk 100 yang dinaiki menjunam ke laut dan meletup. Kapten Khairul Hazrin, 28 dan Kapten Ashraff Che Hussin, 30 terkorban dalam kejadian ini.


Kisah juruterbang dan kematian ini memberi erti yang mendalam pada saya. Ya, kesedihan, rasa terharu dan terkilan. Lebih rasa terkilan apabila yang meninggal dunia ialah harapan negara, harapan keluarga - mereka bukan insan `terpinggir'.

Dengan menyedari bahawa segalanya sudah tersurat di Loh Mahfuz dan dengan mengambil berkat Jumaat yang mulia ini, marilah sama sama kita hulurkan Al- Fatihah untuk kesemua yang telah terkorban.

Thursday, December 18, 2003

eNovel Versi PDA


BARANGKALI eNovel Jangan Ada Dendam (JAD) yang ditulis bersama oleh Sri Diah, MBA dan Rudy adalah merupakan eNovel pertama dalam bahasa Melayu yang ada dalam versi Pembantu Peribadi Digital (PDA).

Petikan dari JAD Versi Palm yang diusahakan oleh Ibnu Arif:-


Reader untuk semua platform PDA boleh di download di sini .
Bantuan teknikal blog eNovel ini dilakukan oleh CNMA.

Tuesday, December 16, 2003

MEMENUHI JANJI


Anas Iqbal bersama guru kesayangannya, Cikgu Shahriah.


Inilah anak kedua saya yang mendapat 5 anugerah
di Hari Anugerah Cemerlang Sek. Kebangsaan Seri Tasik,
Bandar Tun Razak. Bergambar di Hotel Grand Continental,
Kuching, Sarawak.

1. Kedudukan terbaik dalam kelas No. 1
2. Kedudukan terbaik dalam keseluruhan darjah
3. Anugerah Pelajaran Terbaik (Markah tertinggi Bahasa Malaysia)
4. Anugerah Pelajaran Terbaik (Markah tertinggi Matematik)
5. Anugerah Pengawas Sekolah

Monday, December 15, 2003

CABARAN MEMATANGKAN KITA

MEMULAKAN minggu baru selalunya memberi mood yang pelbagai. Hujung minggu yang meletihkan juga banyak menyumbang pada mood hari Isnin ini. Maklumlah, Syawal masih lagi berlegar. Mood raya masih lagi berbekas dan baju raya pun tak jemu-jemu lagi disarung...

Kebiasaannya di hujung minggu saya selalu terkenang perjalanan hidup wartawa-wartawan saya yang terpaksa bertugas luar daerah. Sedangkan waktu itu mereka harus bersama keluarga. Ada yang ke pedalaman di seluruh Malaysia, ada yang berkereta mengikut ekspedisi ke hutan-hutan, ada yang shooting fesyen di merata tempat peranginan, ada yang membuat tugasan ke Felda dan pelbagai lagi.

Segalanya demi tugas. Semasa mula-mula jadi wartawan semuanya sudah dilatih untuk tahan lasak. Mereka harus bertindak sendiri kalau terjadi sesuatu yang luar daripada jangkaan. Contohnya jika terpaksa menghadapi kemarahan orang kampung atau dihalau keluar dari rumah ataupun kedatangan yang tidak diundang itu menjadi sasaran caci maki.

Berbeza dengan layanan di majlis sidang akhbar, majlis pelancaran, bertemu kenamaan atupun menembual individu tertentu; mereka yang bertugas luar daerah mestilah seorang yang cekal dan berani. Adakala mereka pergi sendirian, adakala ditemani jurugambar. Jika pergi sendirian, merekalah wartawan dan merekalah jurugambar. Adakalanya dapat tidur di tempat selesa dan ramai juga yang memilih untuk menumpang tidur di masjid.

Itulah cabaran. Wartawan - tugasnya mencabar.

Friday, December 12, 2003

SELERA RAYA

ALHAMDULILLAH, hari ini adalah hari raya bagi kebanyakan kami yang berpuasa enam di pejabat ini Oleh kerana itu hari ini so special, ramai yang berpakat hendak pakai baju raya, bawa kuih raya yang tinggal baki-baki saja tu (tapi yang serdak tu lagilah sedap...). Miinum pagi stail pot-luck ini ala-ala hidangan hari raya.

Menu kami ialah;
Pulut kuning
Roti jala
Rendang daging
Kari ayam
Sambal tumis ikan bilis

Memasak pulut kuning memang kemahiran saya jadi bila ditugaskan menyediakan pulut kuning, saya senyum saja, no problem. Malam tadi bila online dengan Tomohiko di Okinawa, Jepun dia pun beritahu hari ini dia hari raya enam. Tapi, jarak memisahkan kami....

Ya, hari raya dulu saya selalu teringat- ingat pada rakan blog yang jauh di perantauan, ramai tak tersebut di sini. Ingatan itu tambah mendalam terutama apabila menjamah hidangan tradisional yang sinonim dengan hari raya. Hari ini saya ingat lagi pada anda semua!

Selamat berhari raya kepada semua yang berpuasa enam.
Arigatou gozaimashita kepada semua yang rajin ke sini.

Wednesday, December 10, 2003

TULISAN TANGAN

SAYA selalu sengih-sengih sahaja apabila ada orang yang tersenyum melihat tulisan tangan saya. Apa nak dikata... tulisan tangan saya tak cantik (bagi pendapat sayalah). Lepas orang itu tersenyum, dia melihat pula muka saya. Lagilah saya tersengih... agaknya dalam hati dia berkata begini; buruknya tulisan tangan Sri Diah. Betul, tulisan tangan saya taklah cantik sangat.

Kini kaedah bekerja yang lebih banyak meminta kita membuat persediaan laporan dan segala titik bengik menggunakan komputer. Apalagi, tangan jadi lebih mahir mengetuk keyboard daripada seni membentuk tulisan tangan. Sekarang, taip sahaja, dah siap print dan edarkan.

Di Karangkraf sekarang pula, semua memo sudah tidak menggunakan kertas lagi. Semuanya menggunakan internal network menerusi outlook. Jadi rutin setiap hari mesti melihat outlook masing-masing. Baca memo di situ, baca segala arahan dan laporan terkini tentang syarikat pun di situ. Maknanya ia mesti sentiasa `on' sepanjang hari.

Bagi para wartawan pula, mereka mengisi tugasan/assignment, mengisi Borang A (datang lambat atas urusan peribadi), Borang B (terpaksa keluar awal kerana urusan peribadi) dan Borang Cuti di Skorkraf. Ia satu sistem yang online. Setiap pekerja perlu mempunyai akses masing-masing untuk ke link itu. Jika dulu kedatangan diisi dalam buku besar, kini sistem kedatangan pun menggunakan swipe card dan tertera dalam Skorkraf.

Oleh kerana itu seni menulis ini dah jadi janggal.
Saya teringat hal ini kerana pertengahan dan akhir Ramadan dulu, terpaksa menulis sedikit sebanyak di Kad Hari Raya untuk kawan-kawan dan sanak saudara. Saya ketawa dalam hati melihat tulisan saya dah tak seperti dulu. Dalam diam saya tetap berazam untuk lebih mahir menulis tangan, tidaklah hanya menggunakan tulisan tangan untuk `menyain' claim sahaja. Sorry!

Tuesday, December 9, 2003

DUNIA SASTERA BUKAN HANYA ANGAN KOSONG

DALAM setiap ceramah tentang penulisan tidak kiralah sama ada penulisan puisi, cerpen ataupun novel saya selalu tekankan peri pentingnya disiplin. Payahnya disiplin ini ialah disiplin yang kita buat sendiri, bukan arahan sesiapa, bukan ada orang lain yang tolong aturkan jadual.... tetapi disiplin inilah kunci segalanya.

Sekiranya kita gagal mengikut disiplin ini gagallah kita. Sekiranya telah diset bahawa novel ini mesti siap dalam tempoh tiga bulan, ia mestilah siap dalam tempoh itu. Sekiranya kita merancang akan menulis satu hari satu bab novel, mestilah dikotakan niat itu.

Disiplin inilah yang selalu menghantui... kadang-kadang lain yang dirancang lain yang menjadi. Bagi saya jika semalam gagal menulis lima para, hari ini mesti digandakan menjadi sepuluh para. Bagi penulils baru kekuatan inilah yang jarang ada dalam diri mereka. Sedangkan kekuatan inilah yang palilng mustahak. Ketahanan ini tidak diperolehi di menara gading. Tidak diperolehi dengan segala ilmu bantu yang diajar pensyarah. Ia lahir sendiri secara praktikal.

Saya gembira melihat perkembangan minat pembaca novel masa kini. Jika ramai yang mengandaikan novel popular tidak berfaedah tetapi apa kata dengan minat membaca dikalangan orang kita yang semakin bertambah-tambah akhir-akhir ini? Novel makin laris, cetakan 30,000 naskhah sudah tidak mencukupi, agen menelefon mahu menambah pesanan!

Tidak boleh hidup mewah dengan menulis novel.... Tetapi itu dulu!
Sekarang penulis novel sudah gerenti dapat pulangan lumayan asalkan cerita yang dipaparkan bagus dan diterima pembaca. Satu lagi yang penting - hantarlah pada penerbit yang berwibawa supaya hal pemasaran tidak mendatangkan masalah.

Petikan daripada novel saya: Kuala Lumpur Di Mana Suamiku

Laili Ashikin: Alangkah hina bergelar janda, hinalah juga dirimu duda...

Berkahwin biarlah sekali seumur hidup... Namun apabila tiba-tiba dilamar kali kedua oleh orang yang sama, mungkinkah bahagia akan menjelma? Ini bukan angan-angan. Ini juga bukan mainan perasaan. Demi orang tersayang aku sanggup korbankan peribadi...

Monday, December 8, 2003

HARI ISNIN YANG CANTIK

SETELAH segala kesibukan minggu lalu berjaya dihadapi dengan jayanya kini bermulalah espisod kerja yang rutin. Banyak yang tertinggal dan terbengkalai sebenarnya. Cuti hari raya yang lebih dua minggu, kemudian sibuk dengan persiapan open house opis, membuatkan otak ini sedikit berat hendak memulakan kerja.

Tapi mujurlah pagi ini semua ok, jalan tidak sibuk, tidak hujan dan saya sampai agak awal di pejabat. Tidak dinafikan mood yang ok ini banyak menyumbang pada kelancaran kerja.

Setiap Isnin pukul 9 pagi - 12 tengahari merupakan Isnin yang wajib bagi saya hadir ke pejabat kerana ada meeting khas unit perancangan dan pembangunan syarikat. Mesyuarat ini telah berlangsung hampir empat tahun without fail. Committee ada 15 orang termasuk Managing Director dan Boad of Director.

Mesyurat ini antara lain khusus membincangkan hala tuju syarikat. Kami juga berbincang bagi merangka strategi pasaran, mengintai peluang peningkatan income dalam periklanan, pemasaran, promosi dan pemasaran. Mesyuarat ini juga bertanggungjawab bagi membuat beberapa dasar-dasar syarikat dalam bidang penerbitan.

Memenatkan? Tidak bagi saya. Ya fikiran letih berfikir tetapi bagi saya kalau saya minat membuat sesuatu perkara saya tak akan rasa penat atau ralat melakukannya. Malahan rasa enjoy pula menghadapi cabaran demi cabaran.

Oh ya, Monday Meeting ini wajib dihadiri.
Ok, saya kena bersiap-siap sekarang, mencari fail yang dah dua minggu tak disentuh!

Saturday, December 6, 2003

DUA HARI YANG TIADA REHAT

Majlis open house Karangkraf semalam, berjalan mengikut jadual. Bos happy, tu yang penting. Mujur cuaca baik hingga petang. Letihnya membuatkan otot kaki kejang, tangan lenguh dan sakit pinggang. AJK tak boleh balik hingga majlis selesai, dan akhirnya semua berjalan lancar. Kami semua beransur pulang lebih kurang pukul 9 malam

Hari ini pula saya berkejar pula ke Jaya Jusco Bukit Raja Kelang kerana diadakan pertandingan memasak anjuran dua majalah kelolaan saya iaitu Majalah Mingguan Wanita dan Majalah RASA. Seramai 10 peserta mengambil bahagian di peringkat akhir ini. Empat lelaki, enam perempuan. Pemenang akan menjadi residen chef dua majalah ini.

Saya pula jadi ketua juri. Bukan boleh duduk diam. Ke hulu ke hilir menguruskan segala hal. Sekali lagi, kejang otot semalam berulang hari ini. Majlis selesai pukul 5.30 petang dan segera memandu balik kerana jiran sebelah rumah buat open house...

Sorrylah, saya tunjuk muka juga walaupun dah hampir Maghrib. Jiran-jiran di KL ni dah faham benar dengan kesibukan jiran sebelah menyebelah, saya tetap disambut dengan manis muka dan nasib baik tak payah nak tolong berkemas kerana beliau menempah makanan dan pelayan menggunakan khidmat katering.

Sekejap lagi satu keluarga rakan sepejabat akan datang (Siti Arfah, wartawan Mingguan Wanita). Saya baru saja selesai memasak mi dan relak sekejap, masuk blog sementera mereka sampai.

Esok? Suami mengajak pula berhari-raya ke Hulu Langat, rumah Sharifah Abu Salem, penulis novel yang menjadi anak angkat Arwah Pak Sako. InsyaAllah. (Sebenarnya dia suka makan durian kampung di situ!)
Sekian, selamat malam semua.

Friday, December 5, 2003

UNTUNG YANG BERPUASA ENAM

MINTA-MINTA cuaca cerah pagi ini biarlah sampai ke petang. Janganlah jadi macam kata pepatah tu; harapkan cerah sampai ke petang rupanya hujan di tengah hari...

Semoga majlis hari ini berjalan lancar dan tetamu kehormat serta jemputan vip puas hati. Staf Karangkraf pula bagaikan menyambut hari raya sekali lagi. Mana yang berpuasa enam, untunglah, mereka terus berhari raya lagi hari ini.

Masing-masing berpakaian baju raya. Yang lelaki siap dengan sampin dan songkok. Staf lelaki kata, pagi tadi isteri masing-masing dok jeling-jeling dan was-was; betul ke abang nak ke opis dengan baju Melayu ni? Apalagi hari in hari Jumaat! Meriah sungguh. Dan palilng best apabila menepati konsep dan imej syarikat iaitu berwarna purple atau lilac.

Saya masih ingat dengan janji hendak menyambung siri Jejak Kasih di Aidilfitri yang lalu seperti yang diminta oleh beberapa pembaca. Ingat... tak lupa. Pencarian saudara dan ingin bertemu rakan siber membawa saya dan keluarga hingga ke Kuala Perlis.

Tapi sorrylah tak boleh nak tulis blog panjang lebar hari ini, di luar sana, tengah sibuk dengan segala persiapan. Tetamu semua dianggarkan lebih 1,700 orang.

Saya stop sini dulu... nanti jumpa lagi. Salam.

Thursday, December 4, 2003

DUA BERITA YANG KONTRADIK

MEMANDANGKAN esok 5hb Disember 2003 adalah hari terbuka Kumpulan Karangkraf yang dikhaskan hanya untuk rakan niaga (kontraktor, supplier, pembekal kertas, ink, banker, semua pengiklan dll) jadi saya agak sibuk minggu ini. Tetamu dianggarkan lebih 1,500 orang dari seluruh Malaysia termasuk dikalangan Menteri, Timbalan Menteri, Menteri Besar, Setiausaha Parlimen dan sebagainya.

Banyak perkara nak diuruskan dari hal katering, canopy, tetamu, sambutan, usherers, pertolongan dariipada RELA, Majlis Perbandaran Shah Alam, permit dan lain-lain lagi. Dan Alhamdulillah, setakat ini semuanya berjalan lancar hasil kerjasama semua pihak. Memang betullah, semangat teamwork menyelamatkan banyak perkara. Tak lupa, terima kasih kepada 15 hotel yang bekerjasama memberi sumbangan kek hari raya.

Pagi ini meeting persediaan untuk esok terganggu dengan SMS yang saya terima daripada suami yang mengatakan bekas penyanyi Syed Anas Syed Brakhbah (pernah juga digelar Boy George M'sia) meninggal dunia malam tadi. Innalillah.... Al Fatihah untuk Allahyarham. Kali akhir saya bertemu dengan Allhayarham ialah di Majlis Makan Malam Dewi Remaja di Hotel Mutiara, KL sekitar Oktober lalu.

Kami duduk semeja dan sepanjang malam dok asyiklah berbual panjang lebar, bergelak, usik mengusik lantaran lama tak jumpa. Allahyarham yang peramah memang banyak bercakap pasal bisnes Nona Rogay yang diusahakan bersama kakaknya dan dia memang serius untuk mengembangkan bisnes ini hingga ke luar negara. Dia juga bercerita tentang anaknya yang berusia sekitar dua tahun.

Pagi ini jenazahnya dibawa ke Alor Setar dan dikebumikan di sana.
Semgoa roh Allahyarham tenteram di alam barzakh.

Wednesday, December 3, 2003

KERANA AIDILFITRI SETAHUN SEKALI...

Assalamualaikum semua... lama sungguh tidak kemaskini blog ini. Minta maaf banyak-banyak kepada semua pembaca kerana saban hari ke sini tetapi masih yang itu, itu juga. So hari ini ingin jugalah menulis sesuatu untuk menghilang rasa frust tetamu-tetamu.

Bagaimana dengan sambutan hari raya?
Pastinya pahit manis, semuanya masih segar dalam ingatan!

Bagi saya bercuti kerana hari raya, tak sama dengan bercuti kerana cuti-cuti biasa. Kebetulan pula hari raya kali ini jatuh pada musim cuti sekolah. Dan bagi saya pula, baru tahun ini dapat berhari raya pertama dan kedua di KL (raya ketiga baru balik berhari raya di Alor Star). Oleh itu sudah tentu saya dapat merasakan kelainan yang luar biasa Aidilfitri tahun ini.

Bagi adik beradik saya yang lain, KL ialah kampung mereka. Pagi raya itu abang dari Johor, kakak dari Pahang, seorang adik dari Kelantan, dan adik beradik lain di KL berkumpul di rumah emak dan abah (belakang rumah saya saja). Memanglah, sudah 14 tahun saya `termissed' detik manis itu, baru tahun ini saya rasa kembali suasana syahdu di Aidilfitri - selepas bersembahyang raya di surau di hadapan rumah emak dan abah, kami balik rumah bersarapan dan bersalaman.

Seperti Mba di kampungnya, di KL pun hujan renyai membasahi bumi. Namun raya tetap raya. Anak-anak saya gembira apabila kami konvoi enam kereta berjalan raya ke rumah saudara mara ke Meru, Jalan Kebun, Kelang, ke Bangi, ke Sungai Way, ke Kelana Jaya... hingga ke rumah Dato Baginda Tan Mas, Datuk Mat Jan, Undang Luak Johol di Tampin, Negeri Sembilan. Beliau ialah kenalan lama abah dan mak - abah dan mak pun seronok dapat jumpa kenalan lama yang dah lebih 10 tahun tidak berjumpa.

Anak-anak seronok memanjat 10 batang pokok rambutan di keliling rumah beliau. Rambutan merah menyala di celah daun, dan rambutan gading pun masak menguning, bak melambai minta dipetik. Semuanya mansi-manis dan lekang. Eh, nak balik hari tu, kami dibekalkan lima kampit buah rambutan!

Ballik KL semula, malamnya kami berjalan raya lagi. Kelakarnya bila balik ke rumah, dah ada dua kereta menunggu mahu beraya di rumah kami. Mujur ketupat daun palas masih ada. Rendang daging, limpa dan paru (resipi ala Kedah) pun masih ada lagi. Untuk menambah sajian saya menggoreng lagi mi hoon black pepper. Setelah dua kereta ini berlalu, horn kereta berbunyi lagi. Datang pula kawan suami. Masuk! Masuk! Tetamu tetap dilayan hingga pukul 12 malam, sedangkan saya dah penat sangat....

Dua hari berhari raya di KL, malam raya ketiga kami bersiap balik ke kampung di Alor Setar pula. Waktunya? Pukul tiga pagi dari KL!
* Bab ni nanti saya sambung lain kali. Panjang jugalah misi Jejak Kasih ini.

Saturday, November 22, 2003

DUGAAN RAMADAN

HARI ini Sabtu yang pasti memenatkan. Ketika ini jam sudah satu setengah tengahari, letihnya semacam saja. Kenapa? Banyak sebab kerana banyak kerja... maklumlah tak berapa hari sahaja lagi nak hari raya. Tentulah kerja makin berganda. Semuanya kerja orang perempuan. Suami kata boleh tolong? Eh nak suruh hubby buat apa ya... oh ya, tolonglah apa saja yang patut.

Antara kerja-kerja separuh akhir menjelang Syawal ini ialah menjahit langsir. Dah dua hari, tak habis-habis jahit lagi. Langsir di rumah ni bukanlah langsir baru, rasanya dah empat tahun mengguna langsir yang sama. Oleh itu tak mengapalah, tahun ini keluar duit sikit menjahit langsir baru. Jahit sendiri - jimat banyak! Bukan yang mahal, beli yang murah tapi nampak macam mahal...

Sebelum tutup mesen jahit telefon emak dulu... dan tak lama kemudian emak hantar tiga helai kain batiknya dan tiga helai kain pelekat abah untuk dijahit. Slack dan jeans anak-anak yang baru dibeli pun kena repair kakinya. Labuh teramat.

Menukar cadar dan sarung bantal pun meletihkan. Berpeluh jugaklah. Mujur anak tak ramai, tiga orang. Jadi tiga set cadar dan bantal anak-anak dicampur dengan satu set kami suami isteri... aduh!

Kemudian menukar hamparan pula. Ini lagilah membuatkan puasa makin memenatkan. Alamak... bila fikir semula, kenapalah tak buat sikit-sikit sebelum puasa? Jadi bulan puasa ni taklah semuanya kena buat serentak. Tapi fikir-fikir semula, sebelum puasa sibuk hal yang lainlah pulak.

Berhenti seketika selepas Zohor inilah masa untuk rehat sekejap.
Alhamdulillah...


Friday, November 21, 2003

PANTUN: AIDILFITRI SETAHUN SEKALI


Ramai-ramai pergi bersembahyang,

sambil berjalan sambil bercerita.

Dari jauh ucapan kulayang,

semoga Aidilfitri bertambah ceria.


Malam Lailatulqadar kunanti setia,

tasbih digenggam doa kubaca.

Aidilfitri hari mulia,

tangan kuhulur maaf kupinta.


Aidilfitri setahun sekali,

bangkit dan dodol terhidang di meja.

Balik kampung setahun sekali

berpeluk mesra, berpisah tiada


Bergurau senda sesama saudara

jangan lupa mereka yang tiada

Doa dibaca di pagi raya

mohon restuNya, ALLAH yang Esa


- Sri Diah

Thursday, November 20, 2003

TANGAN DIHULUR, MAAF DIPOHON

ESOK adalah hari akhir bekerja. Kebanyakannya sudah pun mula berkemas. Di pejabat, berkemas meja dan save semua artikel dan juga imej dalam CD dan disimpan di tempat selamat. Di rumah, mana yang hendak pulang ke kampung halaman tentu sudah berkemas barang yang ingin di bawa balik kampung.

Hati masing-masing sudahpun sampai ke kampung walaupun jasad masih lagi di tempat kerja. Biasanya mood bekerja pun agak berkurangan ketika ini. Di atas meja sudah terlonggok beraneka balang kuih muih yang akan dibawa balik. Memang suasana bekerja sudah berganti dengan seronoknya akan berhari raya.

Di sini ramai yang sudahpun menghulurkan tangan memohon ampun dan maaf jika ada salah silap. Ini dilakukan lebih awal kerana ada yang tidak akan masuk ke pejabat esok kerana kebetulan ada assignment last minute, ada temujanji dengan client ataupun sejak dua hari kelmarin bertugas outstation.

Di saat ini hati selalu tersentuh. Hiba dan sayu. Kami akan bermaafan, berpelukan, memohon diampunkan salah silap selama ini jika ada. Lengkaplah dengan pesan memesan, berkirim salam pada sanak saudara di kampung dan tak lupa kepada emak dan bapa masing-masing. Hubungan akrab ini sudah terjalin lama. Ada yang sudah bekerja bersama-sama sejak 20 tahun lalu, malah saya sendiri pun sudah bekerja di sini lebih 18 tahun.

Antara kami saling kenal mengenal. Mereka kenal mak saya dan adik beradik saya, begitu juga saya kenal emak bapa mereka dan adik beradik mereka. Tentulah perasaan kekeluargaan itu amat erat, sakit pening semua tahu. Suka duka, semua merasai bersama.

Big bos pula akan datang ke setiap meja menghulur tangan. Inilah yang paling saya hargai. Sungguhpun dia majikan, dia tauke, dia yang membayar gaji kami, tapi bila bab begini jurang itu seperti tiada langsung. Tangannya dihulur kepada semua orang dari satu meja ke satu meja. Tak kiralah dia itu kerani, makcik tukang bersihkan pejabat, wartawan, editor, jurugambar, designer, pekerja di bahagian operasi percetakan, pemandu - semuanya!

Sikap inilah juga yang membuatkan saya kekal di sini sampai hari ini. Tidak hairanlah, pada hari raya petama, kebiasannya kediamannya akan penuh dengan staf, datang berhari raya. Bagi yang lebih muda dia umpama abang. Dia juga umpama bapa kepapda mereka yang sudah tidak mempunyai bapa.

Terima kasih Haji Hishamuddin, Haji Fickry, Encik Nasir serta seisi warga Karangkraf.
Selamat Hari Raya, Maaf Zahir dan Batin.

Wednesday, November 19, 2003

JANGAN PERANGKAP ANAK-ANAK

MINGGU terakhir menjelang cuti lebaran, kesibukan terasa berganda. Mengikut perancangan semuanya mesti beres sebelum 21 November. Mana-mana jabatan editorial yang belum melengkapkan edisi Januari mesti stay back. Begitu juga dengan jabatan grafik. Designer juga mesti stay back. Dikala begini semangat berpasukan begitu teruji. Semuanya tiada masalah dan itulah yang kami lalui sejak bertahun-tahun lalu.

Apabila mula bertugas pada 1 Disember nanti edisi Februari pula disentuh. Lumrahnya selepas hari raya, waktu itulah juga bab rendang hangit, biskut hangus, lontong basi atau hal ketupat rentung dan insiden bermasam muka pagi raya sudah semestinya mengisi agenda. Biasanya ketika ini produktviti menurun. Sebab itulah persiapan pada November amat penting.

Bermasam muka kerana giliran balik kampung? Seorang kawan saya berasal dari Johor, suami pula dari Kelantan dan mereka bekerja di Kuala Lumpur. Isteri ada sebab hendak beraya di Johor, begitu juga suami ada alasan kukuh hendak beraya di Kelantan. Akibat tidak mahu mengalah mereka berhariraya berasingan, mengikut rancangan sendiri-sendiri. Anak-anak? Mereka terperangkap dalam dilema mak bapa.

Puncanya - tidak mahu mengalah.

Sifat tidak mahu mengalah inilah juga yang mengakibatkan berlakunya kemalangan di musim perayaan. Masing-masing mementingkan diri sendiri. Rasanya tidaklah jatuh martabat seseorang jika kita bersedia mengalah. Malah kita akan disanjung tinggi pula.Tapi ingat, mengalah hari ini untuk kita bangkit di hari esok...!

Tuesday, November 18, 2003

SEDONDON DI AIDILFITRI

SAYA dan suami bercuti sehari semalam. Kami mengambil kesempatan itu membawa anak-anak membeli belah keperluan mereka untuk menyambut Aidilfitri. Saya sengaja memilih hari Isnin dengan teori bahawa hari Isnin agak lengang, orang ramai tidak berasak-asak dan mudahlah mencari pakaian dan kasut untuk anak saya bertiga itu. Teori itu betul. Kami bershopping dengan selesanya...

Ikutkan pilihan anak-anak semuanya nak yang berjenama, nak BUM, NIKE, KIKO dan entah apa-apa lagi. Fikir punya fikir kesian pulak kalau tak ikutkan. Sebab bila tiba bahagian raya ini, anak-anaklah yang meriahnya. Jadi, ambillah sehelai dua yang berjenama. Selebihnya yang tak berjenama. Kata saya, janji ada baju baru. Ingat sikit pada kawan-kawan yang malang, yang tak ada mak bapa, yang miskin.

Teringat semasa kami adik beradik masih kecil dulu, untuk anak-anak perempuan emak akan membeli satu jenis saja rekaan kain (kain kapas). Semua adik beradik perempuan akan pakai baju kurung dengan corak yang sama. Yang lelakipun dengan jenis kain dan warna yang serupa. Sedondon. Beraraklah kami seluruh kampung dengan baju raya itu.

Sekarang ini pun saya masih kekalkan tradisi itu. Contohnya saya dan anak perempuan bercorak bunga warna biru, yang lelaki akan berbaju Melayu warna biru kosong. Sudah beberapa kali raya, saya, suami dan anak-anak berpakaian sedondon di Aidilfitri. Mujur mereka semua sporting. Seronok bila banyak mata memadang dan ada kelainan jika berjalan-jalan ke rumah saudara mara. Paling bangga bila saya kata baju-baju itu saya jahit sendiri!

Ada yang teringin mencuba?

Sunday, November 16, 2003

HAIKU: SYAWAL DI ALOR SETAR

(Haiku ialah puisi Jepun dgn sukukata yang terikat iaitu 5 (sukukata baris pertama), 7 (sukukata baris kedua) dan 5 (sukukata baris ketiga). Layari http://www.communityzero.com/haiku utk lebih mengenali Haiku, Tanka, Senyru dan lain-lain lagi.)


rindu kampungku

sayup terdengar takbir

sawah menguning


lebaran ini

padi membunting lagi

tunduk ke bumi


maaf kumohon

bersih jiwa dan raga

suara hati


embun di kaki

bulan Syawal nan berkat

mataku basah


kurindu kota

ingin segera pulang

mendakap bonda


- Sri Diah

Saturday, November 15, 2003

... DAN MEREKA PUN PERGI

* KEMATIAN Norhananim Zainol, 21 dan Teh Nannie Rashema Roslan, 21, yang terbunuh selepas dilanggar sebuah pikap ketika melintas jalan selepas berbuka puasa dan solat di Masjid Ann Arbor dekat Michigan masih memilukan kebanyakan kita.

Kita tidak ralat jika yang meninggal itu perompak, perogol, pembunuh, penghidap Aids kerana aktiviti luar batasan dan norma kemanusiaan atau sebagainya... tetapi yang pergi itu adalah pelajar pintar - harapan negara dan keluarga. Dua orang anak yang baik, patuh dan salih.

Di samping itu kita juga berduka dengan kematian ramai juruterbang, polis dan tentera - al Fatihah untuk mereka semua.

Kepada rakan-rakan blog yang kini di perantauan (ramai... tak tersebut di sini tapi saya ingat anda semua!) berhati-hatilah sentiasa. Saudara mara, sahabat handai di tanahair sentiasa menantikan kepulangan anda semua dengan selamat dan ceria. Jangan hadiahkan mereka dengan air mata.
_____________________________________________________________

.... DAN SYAWAL KIAN MENJELANG

* "Lagi 10 hari nak raya, bila mama nak start buat kuih?" Soalan anak-anak menerpa. "Okey hari ini dan esok kita buat kuih raya!"

* "Lagi 10 hari nak raya, bila mama nak start jahit langsir?" Jahit langsir? Kain langsir pun mama belum beli!

* "Lagi 10 hari nak raya, bila mama nak start kemas rumah?" Kemas rumah? Hari-hari berkemas, masih tak terkemas lagi...

Anak-anak, apa yang mereka fikir mereka akan cakap...
Ya, lebih kurang 10 hari lagi nak Aidilfitri.

Friday, November 14, 2003

SAYA TAK SURUH, BOS PUN TAK SURUH

DALAM media cetak atau elektronik kita selalu disogok dengan pelbagai kisah masyarakat yang kurang bernasib baik. Mereka menderita kecacatan, hidup melarat dan miskin, dicengkam penyakit kronik dan sebagainya.

Tidak dinafikan masyarakat Malaysia memang tergolong prihatin. Jika ada yang memohon simpati, hati cepat benar tersentuh dan ramailah yang menderma. Wartawan kami juga ada yang jadi pegawai kebajikan masyarakat yang tak bertauliah. Uruskan hal anak-anak terbiar, wanita miskin lagi melarat yang bingung ditinggal suami, urusan rumah kebajikan dan macam-macam lagi.

Apabila terdengar ada saja wartawan yang mahu bertugas out-station, sesiapa yang ingin menyumbang akan segera menghulurkan beg plastik atau kotak bersisi pakaian terpakai dan sebagainya. Ini nak hari raya, lagilah ramai yang menderma. Wartawan yang terbabit buat kerja sukarela. Saya tak suruh, bos pun tak suruh.

Teori wartawan saya mudah saja - Terlanjur nak berjumpa untuk temubual, daripada datang berlenggang, hulurkanlah sumbangan. Semoga semua usaha kita akan mendapat berkat. Apalagi dibulan Ramadan dan Syawal ini.

Thursday, November 13, 2003

MENGAPA MEMILIH BERAYA DI MEKAH?

MINGGU ini saya terdengar cerita daripada seorang anak buah tentang kisah seorang selebriti yang keliru sama ada hendak berhari raya di kediamannya atau ke mana? Kenapa? Sudah semestinya selebriti ini bukan calang-calang orang. Dia popular, tidak tertanding. Jadi kekeliruannya itu cuba dikongsi dengan anak buah saya yang kebetulan amat rapat dengan beliau.

"Susah kak, saya tak tahu nak berhari raya di mana."
"Di rumah sajalah, tunggu kedatangan peminat."
"Ya. itulah yang saya lakukan sejak bertahun-tahun dulu. Tapi saya betul-betul tak larat. Penat, letih, lapar, semua ada. Saya tahan, saya sabar. Rumah saya jadi tak tentu arah, mak bapak jadi lesu... kesian mereka."
"Baguslah gitu, awak popular..."
"Tapi masa rayalah saya inginkan privacy dengan mak dan bapa, nak bersembahyang raya, nak menziarah rumah saudara, nak menerima kedatangan saudara mara...."

Menurut ceritanya, orang ramai yang datang ke rumahnya memang tak boleh dijangka. Beratur panjang berderet lebih 4 km. Ada polis mengawal lalu lintas. Sudahlah penduduk sekampung datang, penduduk kampung sebelah pun datang, peminat dari jauh pun datang, ada yang buat rombongan, naik bas datang ke rumahnya.

"Tangan saya sakit-sakit. Mereka bukan setakat bersalam, siap picit-picit, ramas-ramas... *"
"Awak popular, kena hadapi semua ini. Awak dah pilih ini sebagai karier, tanpa peminat siapalah awak..."
"Tapi kak, tolonglah bagi saya sedikit privacy... so hari raya tahun ini rasanya saya ingin ke Mekah, buat umrah. Saya pernah kata nak duduk hotel saja hari raya ni, tak nak duduk rumah. Tapi mak dengan bapa marah..."
"Eloklah pergi umrah, jangan duduk hotel. Nanti awak kena kutuk..."

Sekarang apa kata pembaca, setuju tak dengan idea selebriti ini?

* Saya teringat cerita Tun Hasmah yang mengatakan Tun Dr. Mahatihir selalu sakit-sakit tangan kerana bersalaman dengan orang ramai. Kebiasannya dia akan mengurut tangan Tun selepas sesuatu persidangan atau majlis besar.

Wednesday, November 12, 2003

8 ALASAN

ADA banyak sebab mengapa arahan kita hasilnya kurang menepati kehendak. Katakanlah jika saya mahu sesebuah majalah itu siap tepat pada waktunya. Tetapi ada beberapa halangan datang dan biasanya saya minta sebab kenapa lambat. 3 alasan logik dan 5 alasan tak logik.

Ada yang menjawab 3 alasan logik majalah lambat:
-kerana server down
- isteri bersalin/suami sakit - saya cuti
- appointment batal last minute

Manakala 5 alasan tak logik:
- saya sampai, function dah habis
- recorder rosak, tak boleh pusing
- lupa ada assignment
- tak ada transport
- saya sesat

Lumrahnya lima alasan yang tak konkrit ini telah menghapuskan kualiti tiga alasan logik. Sedangkan alasan logik tu boleh diterima pakai dan relevan. Kebiasannya yang dibesar-besarkan itulah yang menjadikan kita makin ke belakang dan asyik mengulangi kesilapan serupa.

Sekarang cuba fikir sendiri 3 alasan logik dan 5 alasan tak logik kenapa setiap hari kita seronok nak baca blog kawan-kawan...


Monday, November 10, 2003

KISAH DIK RA & DIK RI

MESYUARAT wajib setiap Isnin habis agak awal. Bos pun nampak macam tak sihat. Bila bos nampak tak sihat, anak-anak buat pun makinlah tak sihat jadinya. Tidak ada sesuatu yang baru, cuma review minit mesyuarat lalu dan beberapa cadangan untuk upgrade mutu majalah dan percetakan.

Selain itu hal deadline masih lagi dipentingkan. Ada sebab mengapa saya panggil `dead' dan bukannya `date'. Rasanya bila mendengar deadline, kesannya lain sikit berbanding dateline. Biasanya apabila saya round dari satu editor ke satu editor dengan membawa senarai progres majalah, masing-masing akan sibuk melihat schedule. Begitulah. Saya tak boleh kompromi dengan deadline. Mana yang berjaya mencapai tarikh yang ditetapkan akan mendapat surat tahniah, mana yang gagal akan diberi surat `dukacita' dan sila jawab.

Hari ini saya gembira sangat apabila mendapat buah tangan daripada Dik Ra dan Dik Ri.

Siapa mereka ni? Tak lain tak bukan si Erra dan Yusrylah. Mereka bagi satu bekas tupperware (bukan tipuware) yang didalamnya mengandungi kurma. Terima kasih Dik Ra dan Dik Ri. Semoga puasa diberkati, semoga panjang jodoh, panjang umur dan sihat.

Dan... jeng jeng jeng... soalan cepumas - bila Dik Ra nak mengandung? Bila Dik Ri boleh jadi papa?

Jualan buku perkahwinan mereka yang diterbitkan oleh Kumpulan Karangkraf sold out! Dan mereka pun sudah mendapat royaltinya daripada bos kami baru-baru ini. Berapa RM? Rahsia... tapi lumayanlah. Kiralah sendiri kalau satu naskhah dijual RM10 dengan jumlah cetakan lebih 140,000 naskah. Lumayan...!

Seorang rakan e-sastera dari Brunei kini berada di Kuala Lumpur.
Dan kami berjanji akan berbuka puasa bersama. Insya-Allah.

Saturday, November 8, 2003

HIKMAH CUTI SABTU

HARI ini bukan hari bekerja bagi anggota karyawan di Kumpulan Karangkraf Sdn. Bhd. Setiap Sabtu adalah hari cuti. Jadi taklah tercongak-congak minggu ni Sabtu ke berapa....

Biasanya hari ini banyak masa dihabiskan untuk kerja-kerja kreatif. Mengedit novel, membuat rangka untuk plot, watak dan perwatakan untuk novel baru. Saya juga sedang menyiapkan dua tugasan penting untuk majalah Dewan Sastera dan Tunas Cipta, kedua-duanya terbitan Dewan Bahasa dan Pustaka. Harapan saya kedua-dua editor majalah berkenaan bersabar menanti e-mail saya.

Petang ini diadakan majlis berbuka puasa di pejabat. Semua karyawan dan keluarga dijemput. Kami sekeluarga akan pergi. Oklah juga, jadi saya tak sibuk-sibuk ke dapur untuk memasak hidangan berbuka hari ini. Cuma memikir hidangan sahur sahaja.

Okey, nanti saya akan sambung lagi siri novel Jangan Ada Dendam . Misteri Suraya sudah bertukar menjadi Misteri Irwan pulak... siapa Irwan? Silalah ke http://novel2u.blogspot.com. Semoga pembaca enjoy.

Friday, November 7, 2003

BAK BERJUANG DENGAN MAUT

SEMENJAK Kumpulan Karangkraf berpindah ke Shah Alam saya merupakan pengguna tetap lebuh raya KESAS. Hampir setiap pagi dan petang saya menggunakan laluan ini untuk ke pejabat dan balik ke rumah.

Lebuhraya luas, jalan bagus dan selesa. Berbaloilah membayar tol RM1.50 di Plaza Tol Awan Besar (Seri Petaling) dan satu lagi di Plaza Tol Sunway. Juga RM1.50. Ini bermakna untuk pergi dan balik kerja, saya membayar RM6.00 sehari hanya untuk tol.

Saya enjoy memerhatikan karenah pengguna lebuh raya. Lelaki dan perempuan sama saja. Ada yang kaki pecut, ada yang memandu macam jalan itu bapak dia punya dan ada yang macam tak ada mood nak bawa kenderaan, terhegeh-hegeh. Saya?

Perjalanan balik kerja siang tadi amat mencabar. Jarak penglihatan tidak begitu jelas. Kereta berderet-deret, bagaikan nak mencium bontot kereta. Suasana sekeliling gelap pekat dengan hujan lebat. Kilat sabung menyabung. Padahal jam baru pukul lima petang. Alhamdulillah, saya berjaya sampai ke rumah dengan selamatnya.

Kawan saya yang baru dapat lesen memandu ada falsafahnya tersendiri; macam berjuang dengan maut! Simbol P di cermin keretanya membuatkan dia semakin dibuli. Kesian dia. Minggu pertama bawa kereta di Kuala Lumpur, dia ditimpa demam panas setelah terbabit kemalangan. Keretanya disondol. Si kawan menelefon suami mengatakan dia kemalangan. Dia fikir suami akan mententeramkannya.

Tetapi soalan pertama suami bukan begini... "habis awak macamana? ada luka-luka? Kepala ada kena stereng tak? Ada rasa pening atau nak muntah tak?"

Sebaliknya suami tanya begini... "kereta ok? banyak ke kena ketuk? cermin pecah tak? bumper senget ke jatuh? lampu signal pecah sebelah ke dua-dua sekali?" Si kawan tak menjawab pun. Dia terus mematikan talian telefon.

Thursday, November 6, 2003

RUTIN HARIAN DI SEBUAH SYARIKAT PENERBITAN

KESIBUKAN setiap hari semakin bertambah apabila tiba awal bulan. Kesibukan ini kebiasaannya mengambil masa dua minggu - antaranya saya mesti segera memproses tuntutan (claim) perbatuan, menandatangani slip honorarium untuk penulis, memproses bayaran untuk jurumekap, model dan lain-lain.

Menjelang akhir bulan sebelumnya, masa banyak diambil untuk koordinate deadline majalah-majalah. Pengagihan kerja - untuk dibuat semakan A4, menyemak pdf dan pastikan filem siap dicetak untuk dihantar ke pihak printing. Kemudian ke percetakan pula untuk melihat majalah-majalah dicetak - membetulkan warna, bekerjasama dengan operator mesen cetak untuk mendapat kualiti cetakan. Bukan setakat itu saja... macamana dengan Circulation? Promotion? Advertising? Meeting? Melayan tetamu & client?

Jika hanya satu dua majalah saja tidaklah memenatkan, tetapi bila lebih daripada sepuluh majalah (14 majalah dibawah pengawasan saya). Ke hulu ke hilir dari satu editor ke satu editor... Wah! Saya makin kurus sekarang! Eh, itu perli ke betul? Bulan puasa ini letih sudah jadi alasan lumrah. Bukan malas, tapi tak larat.



Wednesday, November 5, 2003

MISTERI SURAYA
JANGAN ADA DENDAM - SIRI 19
Baca siri 18 di http://www.mba2u.blogspot.com

DEMI suami dan anak-anak aku lupakan segala bengkak di hati. Kebiasannya beginilah. Bengkak-bengkak yang sudah membengkak sekian lama ini kudiamkan, akhirnya akan surut sendiri. Begitulah yang terjadi sejak bertahun-tahun lalu.

Tetapi terfikir juga apakah balasan atas segala kebaikanku selama ini... aku yang kerap memaafkan orang, aku yang dengan mudah boleh melupakan silap orang lain, aku yang sesenangnya memekakkan telinga pada sindiran suami dan aku yang boleh membutakan mata pada segala perlakuan yang menyakitkan hati...

Mungkin balasannya tak dapat dari segi lahirah agaknya. Alhamdulillah jika ada juga pahala untukku akhirnya.

Semasa Sutiah masih bersama kami, (bukan Saerah - nama orang gaji sendiri pun dia lupa!) dia pernah hulurkan sepucuk surat untuk suamiku kiriman dari luar negara. Kuperhatikan cop setemnya. Leeds! Aku tak akan membukanya. Itu pantang suamiku. Sebegitu juga pantang padaku jika surat-suratku dibuka terlebih dahulu oleh orang lain.

Bermula sejak suamiku balik kerja dan diperhatinya ada surat untuknya di atas meja di ruang tamu, mataku tak beralih arah. Kuperhatikan sahaja ke mana dia meletakkan surat itu setelah membacanya. Dan akhirnya apa yang ingin kuketahui, semuanya berada di hadapan mata apabila dia masuk ke bilik air. Dadaku berdebar. Surat kiriman dari Leed itu begitu peribadi isinya.

Kukutip segala nostalgia. Kuulang semula segala memori tentang Leeds, tentang bumi UK seluruhnya. Waktu itu kami berdikari. Awal pagi kami sudah keluar rumah. Suami pula meredah kesejukan pagi ke Tesco menghayun mop dan penyapu selama dua jam. Kemudian dia bergegas pula ke kampus Beckett Park untuk menyambung lagi tugas sebagai `floor manager'. Sebelum jam 9am dia mesti sampai semula ke rumah di Harehills untuk menghantar anak-anak ke sekolah.

Sementara menanti petang dia menghabiskan masa di kedai al-halal Mahboob untuk menolongn membersih dan menjual ayam Atau jika ada pelajar yang meminta untuk membaiki pc dia mengambil upah. Petang tiada apa yang dia lakukan dan malamnya pula dia bergegas ke Burton untuk bertugas hinggalah jam 9 malam.

Waktu itu aku terfikir apakah antara masa senggang itu dia berbuat sesuatu hingga datangnya surat dari Leeds itu sekembalinya kami ke Kuala Lumpur semula? Okey, itu dulu. Sudahpun kulupakan meski tiada jawapan yang kuperolehi.

Tetapi kini episod itu berulang lagi. Sepucuk lagi surat dia terima tiga bulan lalu. Dan kuulangi tektik serupa. Membaca surat itu tatkala dia dibilik mandi. Dari orang yang sama dan dari isi kandungannya seolah mereka saling berbalas surat. Rindu. Sepi. Dua kata-kata ini mengisi hampir lima puluh peratus isi kandungannya.

Kenapa surat? Kenapa tidak e-mail? Itu juga menjadi persoalanku. Sejak itu hingga hari ini seluruh tumpuanku pada dia mula goyah. Suraya - nama itu berkali-kali kuulang. Siapa Suraya?


Tuesday, November 4, 2003

DAM DAM DUM ... BUNYI KEYBOARD

MOOD hari raya sudah mulai dirasai di pejabat ini sejak dua bulan lalu. Bermula bulan September, masing-masing sibuk menyiapkan majalah-majalah untuk pra Ramadan (Edisi November). Kemudian masuk bulan Oktober masing-masing sibuk pula menyiapkan edisi Syawal (Edisi Disember). Kini masuk November, lagilah dirasai mood berhari raya itu lantaran berpuasa sepanjang Ramadan.

Lagi-lagu hari raya sudah tiga bulan berkumandang. Dari pc-pc wartawan dan editor, lagu hari raya nyanyian Allahyarham Saloma dan P. Ramle berselang-selli dengan nyanyian Fazidah Joned, Sanisah Huri dan L Ramlee. Kesinambungan lagu-lagu hari raya diteruskan dengan nyanyian Ella, M Nasir, Hattan, Jamal Abdillah dan lain-lain. Bahkan hiasan lemang, lampu panjut, kad-kad hari raya masih lagi bergantungan di studio.

Masing-masing nampak relak, tapi saya tahu mereka bekerja dalam tekanan. Arahan sudah dikeluarkan bahawa majalah untuk keluaran Januari 2004 mesti disiapkan sebelum masing-masing balik kampung bercuti hari raya.

Dalam bulan puasa ini sikap komited wartawan dan editor saya nampaknya terus dikekalkan. Mereka menempuh kesukaran, keletihan dan kepanasan di luar pejabat, kemudian sampai sahaja di pejabat kena mengerah otak pula untuk menyusun ayat. Itulah adalah tugas dasar, tidak kira bulan puasa atau tidak.

Rasanya komitmen merekalah yang telah membawa kejayaan majalah-majalah kami. Terutamanya Mingguan Wanita yang terbit setiap Jumaat, telah mencecah 160,000 naskhah seminggu. Dalam mengurus kejayaan ini saya selalu beringat-ingat. Bahawa kegagalan adalah musuh kejayaan. Melawan musuh ini, amat besar cabarannya.

Monday, November 3, 2003

BAGAIKAN KAPAL GARAM TERBALIK...!
JANGAN ADA DENDAM - Siri 17
Sila baca siri 16 di http://mba2u.blogspot.com

DENDAM? Sahlah dia masih dendam pada rasa kasih anak-anak yang agak berlebih padaku berbanding pada dia. Dengan wajah serius dan peribadinya yang agak tidak banyak bercakap, suka menyendiri mengadap pc atau palm, anak-anak jadi jaki padanya.

"Mak, malam ni mak bangkitlah masak sahur. Lauk abah tak sedap..." Kata anak sulung.
"Saya makan sikit saja. Esoknya mesti perut lapar berkeroncong!" Tokok anak kedua.
"Syhhh, nanti abah kamu dengar. Mesti dia kecik hati," kataku perlahan, meletakkan jari telunjuk ke bibir.
"Mak, ini realiti. Perut ni tak boleh terima, masin! Sayur kangkung lembik..." sambung anak ketiga, wajahnya masam.
"Dia lupa agaknya, dia ada darah tinggi..."
"Mak, abah sabotaj kita tak?" Sahut anak keempat pula.

Aku tersenyum. Bukan anak-anak, aku juga banyak berlakon di meja makan. Walaupun lauknya masin seolah-olah kapal garam terbalik ke dalam periuk aku buat-buat makan dengan penuh selera. Sedangkan dia sendiri kulihat terkulat-kulat nak menghabiskan kari ikan temenung yang dimasaknya itu.

Budak-budak memang tak pandai menipu. Apa yang ingin dikata, akan dilafazkan tanpa memikirkan perasaan orang lain. Demi anak-anak aku rela ke dapur semula masa sahur malam nanti. Tak sampai hati rasanya melihat dia terpisat-pisat memasak. Lebih tak sampai hati... melihat anak-anak terkelip-kelip memandang hidangan di meja makan.

Tiba-tiba terkenang pada mentuaku, apakah dia sihat sekarang? Selama berpuasa ini sekalipun kami belum menjenguknya sedangkan dia sudah dua kali menelefon, mengajak berterawih di surau. Jika di kampung, tradisi bertukar-tukar juadah masih diamalkan. Kita buat cekodok pisang sahaja... tapi bila menjelang azan kuih bertambah... ada lepat ubi, ada karipap, ada talam ubi kayu! Gulai ayam masak lemak cili padi kita pun dah ada kawan... ada gulai rebung, ada rendang tok...

Tapi suamiku selalu tak betah di kampung. Paling lama sehari. Lepas itu dia sibuk nak balik KL semula!

Sunday, November 2, 2003

BILA SERVER DOWN, MUJUR ADA YANG PUJUK

* Maaflah kerana tidak dapat menulis apa-apa semalam. Mungkin ramai ke sini dan mendapati tiada tulisan baru lalu berasa kecewa... sorry! Sebenarnya sepanjang pagi semalam saya sibuk dengan Majlis Anugerah Cemerlang Sekolah Kebangsaan Seri Tasik, Bandar Sri Permaisuri.

Dua orang anak saya bersekolah di situ. Anas Iqbal di Tahun 4 manakala anak bongsu, Anas Suhaimi di Tahun 1. Semalam ialah hari paling bermakna bagi Anas Iqbal. Dia berjaya membolot empat anugerah peribadi.

1. Dia mendapat Kedudukan Terbaik Dalam Kelas 4 Zamrud (Tempat Pertama).
2. Anugerah Akademik Terbaik Darjah 4 (Keseluruhan Kelas)
3. Anugerah markah tertinggi Bahasa Malaysia
4. Sijil Pengawas 2003

Rasanya semalam adalah detik gembira saya sebagai seorang emak apabila menyaksikan beberapa kali dia turun naik pentas menerima hadiah. Memang sejak dari darjah satu hingga darjah empat dia sentiasa mendapat tempat pertama setiap kali peperiksaan penggal diadakan. Alhamdulillah.

* Oleh kerana dah dua hari server pejabat rosak (semalam dan hari ini). Semua sistem down. Saya juga tertekan kerana gagal menyiapkan bahan-bahan untuk mesyuarat esok. Macamana? Sekarang ialah masa `kritikal' kerana semua majalah Januari mesti disiapkan seminggu sebelum hari raya. Di masa yang sama bahan untuk Februari kena ready, so bila lepas raya terus start design. Sabarnya saya!

Kerana saya masam memuncung sejak semalam, suami pujuk berbuka puasa di Restoran Ismail di Taman Tun Dr. Ismail hari ini. Ada nasi beryani, ayam madu, kurma daging, acar timur, papadom dan murtabak istimewa. Alhamdulillah...




Friday, October 31, 2003

(TANPA TAJUK) *

Hari ini, Jumaat 31hb Oktober 2003. Tarikh ini amat bermakna bagi saya. Ia menjadi lebih bermakna kerana ianya hari Jumaat dan dalam bulan Ramadan al-Mubarak. Hari ini merupakan hari terakhir Datuk Seri Dr. Mahathir Mohamad mengakhiri perkhidmatannya dalam kerajaan setelah 22 tahun menjadi Perdana Menteri.

Saya ingin merakamkan rasa terharu bercampur gembira. Terharu kerana hari ini berakhirnya satu pemerintahan seorang Perdana Menteri yang telah membawa Malaysia ke mercu jaya dan disegani dunia. Sama ada sebagai seorang Perdana Menteri atau sebagai Presiden Umno, budi dan jasanya tidak terbilang.

Saya jadi terharu pula kerana hari ini telah kita pulangkan seorang suami yang telah kita pinjam selama 22 tahun daripada isterinya. Hari ini juga telah kita pulangkan seorang daddy kepada anak-anaknya dan seorang Tok Det kepada cucu-cucunya setelah betahun-tahun kita meminjamnya.

Melihat Buletin Utama malam tadi tanpa sedar ada air jernih yang menitis dikelopak mata. Mata saya tak lepas-lepas memandangnya. Dia yang bersut biru gelap cuba tersenyum, tapi saya tahu senyumnya berbaur sedih. Matanya menceritakan pelbagai reaksi dan isi hatinya. Dia yang saya sedar amat sensitif sejak tahun-tahun kebelakangan cuba menyimpan dukanya.

Seperti selalu, dia bagaikan seorang wartawan. Buku nota kecilnya tetap tak lepas dari tangan*. Itulah yang selalu mengesankan saya. Dan hari ini, saya terlalu ingin melihat siaran langsung ditelevisyen yang akan memaparkan satu detik yang amat bersejarah bagi negara Malaysia. Dan satu detik yang terlalu sentimental bagi saya.

Atas segalanya, saya ingin merakamkan terima kasih kepada Che Det. Selamat bersara dan selamat menjalani masa rehat yang tenang.

* Dialah orang yang memperkenalkan ICT di negara ini tetapi mengapa dia tidak menggunakan pda? Rasanya itu soalan cepumas saya kepadanya kalaulah berpeluang menemuramahnya.

* Saya tak dapat memberikan tajuk atas tulisan ini...



Thursday, October 30, 2003

SELEBRITI MENDERMA RM1 RIBU & DUIT RAYA

MALAM tadi kami meraikan 70 orang anak-anak yatim dan miskin dari Pertubuhan Anak Yatim dan Miskin Kampung Sungai Pinang, Klang. Majlis ini dianjurkan oleh majalah RASA, Mingguan Wanita & Bacaria. Majlis diadakan di Novotel Century Hotel, di Jalan Bukit Bintang. Majlis meraikan anak yatim ini bukan yang pertama kali kami anjurkan. Setiap tahun lebih kurang dua atau tiga majlis diadakan.

Apabila tiba waktu berbuka seorang kanak-kanak melaungkan azan Maghrib. Kami menjamah hidangan ringan dan terus menunaikan solat. Selepas solat barulah menjamah makanan berat.

Melihat jernih mata anak-anak yatim dan miskin menimbulkan rasa haru dan insaf di hati kami. Melayan karenah mereka memilih juadah dan menyuap makanan bagaikan satu kepuasan di hati kami. MasyaAllah, maha suci Allah yang menjadikan segala kejadian...

Kumpulan nasyid Saujana turut memeriahkan acara dengan lagu-lagu nasyid. Sebagai membalas jemputan, pihak anak yatim juga mendendangkan lagu nasyid. Majlis diakhiri dengan sumbangan RM1 ribu daripada Kumpulan Karangkraf untuk pertubuhan berkenaan. Ini termasuk barangan buah tangan daripada pihak hotel dan Kumpulan Karangkraf untuk semua anak-anak.

Saya bagi pihak seorang hamba Allah turut menyampaikan sumbangan RM1ribu untuk rumah berkenaan dan RM5 untuk duit raya kepada setiap kanak-kanak. Hamba Allah ini seorang selebriti yang popular, seorang yang prihatin dan rajin menderma.

Yang seronoknya, hari Selasa Intan Zabidin (Editor Majalah Dara.com) memberitahu tentang niat kami meraikan anak-anak yatim, pagi Rabu duit yang ingin didermakan sudah sampai ke tangan kami (tunai). Alhamdulillah... semoga rezeki selebriti ini diberkati dan hidup baru yang ditempuhnya akan kekal bahagia hingga akhir hayat.



Wednesday, October 29, 2003

LUPA SKRIP, LUPA LOKASI...
JANGAN ADA DUSTA VERSI LELAKI - SIRI 15
Baca siri 14 di http://mba2u,blogspot.com


HARI ini hari ke tiga Ramadan. Dua hari Ramadan berlalu dengan jayanya. Kami bangun pagi dengan ceria untuk bersahur. Sekurangnya tanggungjawabku ringan sedikit. Dia membantu setakat yang boleh. Tidaklah kupaksa dia memasak. Menolong mengemas meja pun dah memadai.

Namun hari ketiga Ramadan ini sebaliknya berlaku. Rupanya lakonannya hanya tiga hari. Wataknya sudah kembali ke asal. Dia sudah lupa skrip. Dia dah tak ingat akan kontinuiti. Malah lokasi pengambaran pun dia dah lupa…

Apa yang membuatkan dia letih sangat? Jika terawihnya 10 rakaat di masjid, aku pun buat setakat itu juga. Kami pergi dan pulang bersama dari masjid. Lepas itu dia terus sahaja di rumah. Tidak keluar lagi.

Ya… pc itu telah meletihkan dia hingga enggan bangun sahur! Dia tidur lewat. Dia mengadap dan mengulit pc itu bagaikan itu isterinya. Kataku jika tak mahu makan, jamah milo dan kurma sebiji pun dah cukup. Tetapi jenuhlah aku mengejutnya, dia sayang nak tinggalkan bantal dan tilam.

Puas mengejutnya kusuruh anak kami pula mengejut. Tetapi budak itu ditengkingnya. Itu pantang bagiku...!

Anak adalah hartaku. Kami sudah kompromi, kalau kesilapan bukan kerana anak-anak, jangan ditengking herdik mereka. Tapi nampaknya dia dah langgar janji.

Kebosanan mula meraja dalam hatiku. Pagi ini aku ke pejabat dengan dada yang sakit.


Tuesday, October 28, 2003

BILA MAH MENELEFON MAH

"Selepas 31 haribulan ini, saya tidak ada hak nak menentukan apa-apa pun. Saya akan berundur diri dan tidak akan kacau dalam pentadbiran negara."
Perdana Menteri Datuk Seri Dr Mahathir Mohamad.

Saya ambil tulisan itu dari Bernama online. Saya tak ada banyak kenangan manis dengan Datuk Seri Dr Mahathir yang mesra dipanggil Che Det oleh ahli keluarga. Panggilan itu pun dah jadi mesra pada kita semua.

Tetapi kenangan manis bersama Datin Seri Dr. Siti Hasmah selalu membuat saya tersenyum. Pada suatu hari kami dari Pertama (Persatuan Wartawan Wanita M'sia) dijemput makan tengahari di kediaman Perdana Menteri. Waktu itu di Seri Perdana, Jalan Damansara. Turut sama ialah isteri menteri-menteri kabinet lain.

Kami berbual macam-macam hal. Makan-makan, dengar Datin Seri menyanyi karaoke, kami bernyanyi solo dan berduet... pendek kata enjoylah. Makanan lazat-lazat belaka. Ada sate, laksa dan kuih istimewa orang Kedah - seri muka. Lemak dan manis rasanya.

Datin Seri bercerita tentang insiden dia bertegang leher dengan isteri Ghafar Baba yang waktu itu Timbalan Perdana Menteri. Ada satu ketika Pak Ghafar diserang sakit jantung dan dimasukkan ke hospital. Isteri Pak Ghafar pun menelefon Datin Seri memberitahu hal berkenaan.

"Hallo, Mah..."
"Mah ni..."
"Hallo. Hallo. Mah!"
"Mahlah... siapa?"
"Mah!"
"Iyalah, Mah yang cakap ni."

Kami tergelak besar bila Datin Seri berhenti bercerita. Sebenarnya kekeliruan komunikasi telah berlaku di sini. Isteri Pak Ghafar pun Mah namanya!

Walaupun sudah meningkat usia, saya doakan semoga kedua-dua Mah ini tetap sihat.

Monday, October 27, 2003

SABAR... RAMADAN MENGUJI KITA

Hari ini adalah hari pertama puasa Ramadan di Malaysia. Waktu Subuh pukul 5.39, waktu imsak pukul 5.29, waktu syuruk 6.58 dan waktu berbuka puasa ialah pada pukul 6.58 petang.

Di pejabat saya, bos telah mengatur jadual bertugas khas untuk Ramadan. Jika kebiasaanya masuk pejabat pukul 8.30 pagi, kini telah diawalkan menjadi 8.15 pagi. Manakala kebiasaan waktu balik ofis pukul 6.00 petang telah diawalkan menjadi 5.00. Alhamdulillah, baik hati bos. Sebabnya waktu makan dah dipendekkan, 45 minit untuk zohor rasanya dah memadai. Sabtu tetap hari tak bekerja di Karangkraf.

Kerja? Nampaknya berlipat ganda daripada kebiasaan. Ini adalah persiapan awal untuk cuti hari raya nanti (kalau bos baik hati dia akan bagi cuti seminggu terus). Tapi walaupun bercuti, majalah dan akhbar tetap keluar juga. Jadi mulai sekarang kami kena buat advance issue. Yang majalah bulanan kena awal dua bulan daripada tarikh pasaran. Yang buat majalah mingguan kena awal tiga minggu daripada tarikh di pasaran.

Orang perempuan ni taklah nampak sangat letihnya sepanjang berpuasa. Sebab dah dibiasakan dengan puasa sunat Isnin Khamis. Tapi kita kasihan pulak tengok orang lelaki... macam ketagihan candu. Muka monyok je... tak dapat hisap rokok, tak dapat roti canai dan teh tarik!

Ramadan datang Ramadan pergi, dia makin jauh, kita makin dekat...
Kata-kata ini pernah saya baca, lupa pulak di mana. Salam Ramadan untuk semua pembaca blog ini.


DIAKAH PELAKON HARAPAN TERBAIK?

Jangan Ada Dusta Versi Lelaki - Siri 13
Baca siri 12 di http://mba2u.blogspot.com

KINI tiada lagi orang gaji di rumah kami. Sudah lima tahun kami 'bersarakan' dia. Di suatu malam, dia kami hantar ke Pelabuhan Melaka dan dia berangkat menaiki feri malam itu juga balik ke kampung halamannya di Pekan Baru. Alasannya mahu menikah. Ialah sejak lima tahun dia kami ambil, waktu itu usianya 25 tahun dan wajarlah alasannya mahu menikah apabila menginjak 30.

Kini akulah orang gaji di rumah ini. Siang malam aku 'dikerjain'. Siang dikerjakan di pejabat dengan bermacam tanggungjawab. Balik ke rumah dikerjakan dengan pelbagai rutin. Memasak, membasuh, melipat, menyapu, ah... bermacam lagi hingga pada tugas hakiki yang wajib kupenuhi pada waktu-waktu tertentu.

Akulah orang gaji yang ada degree, kelulusan bidang profesional dan pernah mendapat anugerah pelajar terbaik semasa di universiti. Anehnya bukanlah degree house keeping! Sedangkah itulah tugas terbesar aku sekarang.

Bagaimanapun dengan anak-anak yang sudah menginjak remaja rasanya tugas tidaklah terlalu teruk. Masing-masing sudah boleh berdikari. Berdikari? Ah, itu kata-kata klise bagi dia!

Jika tidak diambilkan air dia akan kehausan di sofa. Jika tidak dihidangkan makan, dia akan mati kelaparan mengadap pc. Jika tidak diangkat pakaian kotornya yang bersepah di lantai, dia akan dibelit dek tuala yang bertukar jadi ular... meminjam kata-kata emakku.

Namun pagi semalam sesuatu yang aneh telah terjadi. Aku dikejutkan untuk bangun bersahur bukan dengan dering jam loceng tapi dengan riuh bunyi sudip, sudu dan pinggan mangkuk (maaf tomohiko!).

"Eh sayang... sorry kalau I ganggu tidur you." Katanya, tersengih bila aku ke dapur.
"It's okay bang, apa mimpi ni?" Soalku, menggesek mata yang kelat.
"Sekarang semua dah siap. Mari duduk." Tangannya sudahpun menyenduk nasi dan menghidangkan dalam pingganku. Gulai ikan dicubitnya dan diletakkan dalam pingganku.
"Kita makan berdua dulu, sekejap lagi baru kejutkan anak-anak..." Katanya lagi.

Oh Tuhan... aku terus menadah tangan, membaca doa makan!
Semoga Ramadan tahun ini memberiku lebih kekuatan.

Sunday, October 26, 2003

RESIPI BERBUKA PUASA

Dear inaibak & tomohiko nun jauh di Jepun. Saya dapat rasakan rasa rindu you berdua pada kampung halaman. Bertahun di negara orang, bila tiba bab makan, memang tak boleh tinggalkan masakan tradisi.

Ikan pekasam? Saya nak share resipi saya membuat ikan pekasam dengan you all. Resipi ini saya dapat daripada mak mentua, maklumlah dia orang bendang. Manalah tahu boleh menjadi hidangan yang enak untuk berbuka puasa.

Ikan pekasam ni lebih sedap jika gunakan ikan sungai contohnya ikan lampam, talapia, sepat, haruan, puyu dan lain-lain. Tapi kalau di Jepun, tak tahulah saya ikan apa yang sesuai. Apa yang pentingnya tidak gunakan cuka. So, taklah bahaya pada perut.

Bahan-bahannya:
10 - 15 ekor ikan
200 gm beras (digoreng tanpa minyak dan tumbuk/kisar, jangan halus sangat)
2 sudu makan garam halus
dua genggam asam jawa

Caranya:
1. Bersihkan ikan (mesti betul-betul bersih, kalau tidak ikan cepat busuk).
2. Gaulkan beras, garam, beras dan asam jawa dengan 1/2 cawan air.
3. Di dalam bekas, susun selang seli antara garam campur asam tadi dengan ikan. Masukkan juga ramuan tu dalam perut ikan.
4. Jangan terus simpan dalam peti sejuk. Biarkan sekurangnya dua hari di luar kemudian baru simpan dlm peti sejuk.

Cara goreng:
Gunakan sedikit sahaja minyak. Goreng bawang kecil yang sudah dihiris dgn cili padi. Lagi banyak lagi sedap. Angkat. Kemudian baru goreng ikan pekasam dan campuran beras itu hingga garing. (Jangan basuh ikan tu!) Hidangkan dengan nasi panas. Wow, sedap!




RAMADAN AL-MUBARAK


Ramadan tiba

Asyiknya bulan ini

Siang puasa



- Sri Diah




BANJIR TERUK - HANYA NAMPAK BUMBUNG!

TIGA hari balik ke kampung suami di Alor Setar, Kedah kami anak beranak tidak melepaskan peluang melawat saudara mara. Inilah masanya anak-anak diajar mengingat semula yang itu Tok Da, yang ini Mak Ngah Miah, itu Tok Uda, ini Mak Lang Besah, itu Pak Ngah Awang, ini Pak Teh dan Mak Teh serta ramai lagi.

Kebetulan cuaca masih hujan dan banyak tempat masih lagi ditengelami air seperti di Kuala Muda, di Baling, di Tanah Merah dan beberapa tempat lain. Pacat merata-rata di tengah bendang di belakang rumah. Menjeritlah anak-anak bila ada yang singgah di betis. Katak lembik, keli dan haruan bermain-main di kaki.

Sarapan kami - pulut kukus dengan ikan pekasam. Minum pula kopi o kaw cap songkok. Lebih asyik ditemani bunyi titik-titik hujan pada zink rumah. Setiap petang sambil berkereta melawat ke tempat banjir, hati jadi kasihan melihat keadaan rumah yang hanya tinggal bumbung.

Ketiga-tiga anak menarik nafas... alamak, macamana kalau rumah kita jadi macam tu? Saya kata, tepuk dada tanyalah hati. Siapa yang sanggup? Tapi takdir, siapa dapat menolaknya... Semoga ada usaha membantu mereka dan diharapkan malapetaka ini jangan berulang lagi di masa akan datang.

TATKALA TANGANNYA KUSENTUH...
(Jangan Ada Dusta Versi Lelaki -Siri 11)
Baca siri 10 di mba2u.blogspot.com

BUKAN sengaja! Aku tak bermaksud membuat dia berdosa apabila dia gagal menunaikan Maghrib. Tapi melihat dia keletihan di katil, mendorong aku jatuh kasihan. Dia kepenatan. Agaknya dia terlalu sibuk di pejabat siang tadi. Jadi kubiarkan dia terlena seketika....

Pagi ini kulontarkan egoku jauh-jauh. Perlahan-lahan aku berdiri di belakangnya, mengikutnya bersembahyang subuh. Aku harap dia mengerti makna dehemku di belakangnya.

Di pagi nan bening, kucampak rasa kecewa ke luar dari dada. Harapnya dia begitu juga. Sempena Ramadan al mubarak yang bakal tiba aku harap kami sama-sama dapat menunaikan puasa di siang hari dan malamnya berjemaah terawikh di masjid. Semoga bulan berkat ini akan menyambung kembali tali kasih kami yang hampir reput.

Subuh itu, selepas mengaminkan doanya dan tatkala kami bersalaman, kutatap mata beningnya dan melihat bibirnya berkata perlahan, "abang mintak maaf..." dan tanpa sedar bibirku juga melafazkan, "saya juga bang..."

Dan pagi itu kami ke pasar bersama, seolah tiada duka yang singgah dalam hidup kami sebelum ini. Namun yang tak sedapnya, dia menyuruh aku memandu sementara dia di sebelah, asyik membaca akhbar!

Tuesday, October 21, 2003

KINI RAMADAN DI DEPAN MATA

SEBAGAI orang media, kami kerap dijemput ke sana ke sini dengan pelbagai tujuan, diminta hadir ke pelbagai majlis dan aneka aturcara. Jika kebetulan free, kebiasaannya saya tak lepaskan peluang. Tetapi jika sibuk... saya hanya call minta maaf sebab tak dapat pergi.

Oh ya, lunch tadi di Hotel Concorde Shah Alam - ya, makan free. Ini kerana diadakan promosi hidangan berbuka puasa. Wah, aneka juadah terhidang. Rambang mata memandang. Sampai tak tahu mana dulu nak diambil. Menurut PR hotel, jumlah semua hidangan lebih kurang 100 jenis dari makanan utama hingga ke hidangan pencuci mulut. Saya ke hulu ke hilir, membawa pinggan kosong. Tiba-tiba perut jadi kenyang pulak. Tak tahu nak makan apa. 100 jenis... harganya RM45 sekepala.

Macam tahun-tahun lalu, berbuka puasa di Malaysia dah jadi macam pesta. Mana-mana hotel atau restoran menawarkan harga yang aduhai... tapi realitinya banyak mana sangat yang kita boleh makan? Seharian berlapar dan dahaga bukan semestinya bila azan Maghrib sahaja, semua makanan boleh masuk ke mulut.

Rambang mata. Semua yang dilihat sedap ditekak! Padahal masuk air secawan dengan kurma sebiji, perut automatik dah rasa kenyang. Saya harap saya boleh kawal nafsu makan Ramadan ini!


JANGAN ADA DUSTA VERSI LELAKI SIRI 9
Baca Siri 8 di http://mba2u.blogspot.com

APA ERTI KEMURUNGANNYA ITU?

Dia banyak tidur akhir-akhir ini. Ya, sejak dua tahun kebelakangan. Malah migrainenya makin menjadi-jadi. Tidak dinafikan dia seperti lebih tua daripada usia sebenarnya.

Banyak artikel telah kubaca mengenai lelaki. Hari ini fikiranku mula menerawang satu persatu mengingat kembali apa yang telah kubaca.... Faktor usia dan masalah banyak mendorong pada berlakunya kemurungan dikalangan lelaki. Ramai lelaki yang memasuki fasa usia sebegini akan menghadapi sindrom kemurungan.

Itu yang kuperolehi daripada Doktor Ismail Thambi. Beliau ialah Specialist Reproductive Human Research Center at the National Population and Family Development Board in Malaysia

Apakah suamiku sedang bermasalah? Apakah ini menunjukkan tahap androgen dan testosteronnya mulai menurun? Seperti suatu perkhabaran duka, kukaitkan segala yang terjadi ini dengan simptom di depan mata; dia mudah tersinggung, suka menyendiri, selalu gelisah dan sukar untuk tidur.

Ah... aku masih muda. Dia juga harus ikut sama muda seperti aku. Tetapi dia selalu mengelak bila diajak berjogging bersama. Dia tak suka aktiviti luar. Terutama waktu panas. Dia tak suka badminton, tennis apalagi golf. Sebaliknya pc itulah yang dihadapnya. Sampai tengah malam atau kalau hujung minggu hingga subuh. Kemudian bila keletihan dia akan tidur... itu sahaja rutinnya.

Siang berganti malam, dan malam berganti siang... masa berlalu dengan pantas. Dan aku tak mahu menanti atau menoleh ke belakang. Ternyata, hadiah harijadiku untuknya tak bermakna langsung. Aku kembali sibuk dengan urusan kerja. Dan dia juga makin sibuk dengan intipan-intipannya terhadap segala aktiviti seharianku. Aku tahu itu, sengaja kubuat tak tahu...




Monday, October 20, 2003

MAKNA SEBUAH DUKA

SIANG tadi saya bersama Editor Majalah Dewan Siswa, Editor Dewan Ekonomi dan Editor Minda, menziarahi jenazah Allhayarham Dr. Othman Puteh di kediamannya di Bangi, Selangor. Kepada yang kurang mengenali beliau, Allahyarham ialah penulis cerpen, penulis novel, pengkritik sastera, bekas pensyarah, pembentang kertas kerja yang prolifik dan seorang yang amat disegani dlm dunia penulisan tanahair

Ramai sahabat yg dtg menghantar rasa duka pada balu Allahyarham Puan Timah Baba dan keluarga mereka. Antara yang sempat saya temui ialah
Sasterawan Negara Datuk A. Samad Said, Dr Anuar Ridhuan, penyair Marzuki Ali, A. Rahim Abdullah dll.

Sambil menanti jenazah dikapankan, mata saya mencari kelibat
seseorang... Saya teringatkan anak teruna Allahyarham iaitu Hizzairi Othman! Manalah tahu kalau beliau pulang menziarahi aruah bapanya.

Ini kerana kehilangan Hizzairi masih lagi menjadi misteri. Fail
siasatan tentang kehilangannya masih lagi dibuka. Jika dia masih hidup di
mana dia sekarang? Atau jika dia sudah meninggal dunia, di mana jasadnya?

Al Fatihah buat roh Dr Othman Puteh, moga Allah SWT menempatkanya di dalam Jannah, InsyaAllah.

Saturday, October 18, 2003

MENGOCAK MINDA

Mba, saya akan ke Kuala Klawang esok (19hb) bukan hari ini. (Kalau tidak kita tentu berselisih di lebuh raya). Doakan saya selamat pergi selamat balik. Terutama bila kat Bukit Putus tu. Saya drive sendiri... ditemani Editor Majalah Rasa, Ida Aziz. Kebetulan dia orang Kuala Klawang.

Tentang kisah bersiri Jangan Ada Dusta (Versi Lelaki), saya turut mendapat respon daripada pembaca blog saya dan blog mba juga. Bagus juga kan, kami berdua mengocak minda pembaca.

Tapi suka saya nak nyatakan juga bahawa Jangan Ada Dusta (Versi Lelaki) di blog kami berdua adalah amat jauh sama sekali dengan kandungan sebenar novel Jangan Ada Dusta karya saya seorang yg akan diterbitkan oleh Alaf 21 Sdn Bhd, tahun depan.

Soalan pembaca blog tetap sama; cerita betul atau rekaan? kalau rekaan berapa peratus rekaan, kalau betul berapa peratus betul? siapa mba? kenapa dia rapat dgn you? apa hubungan you dgn dia dan macam-macam soalan lain...

Saya sambut baik respon anda semua. Segala komen akan memberi ilham untuk saya terus berkarya. Kepada mba, teruslah aktifkan otak kanan. Sudahlah seharian sibuk bekerja menggunakan otak kiri...

Maaflah saya tak sempat nak sambung siri seterusnya.
Nak buat preparation untuk esok.


OH BUKIT TANGGA, BUKIT PUTUS

Ahad ini 19hb Oktober 2003 saya akan ke Kuala Klawang, Jelebu, Negeri Sembilan. Di sana nanti akan diada bengkel penulisan kreatif dan kewartawanan. Kuala Klawang? Yang paling menggerunkan ialah liku-liku perjalanan di Bukit Putus. Kata Pak Latip ada 88 liku semuanya. Kalau ikut Bukit Tangga pun begitu juga.

Bengkel anjuran Persatuan Penulis Negeri Sembilan (PEN) ini bukan pertama kali saya hadiri. Dah banyak bengkel penulisan saya kendalikan, termasuk juga bengkel-bengkel penulisan di pejabat. Tetapi berapa keratkah yang boleh jadi wartawan sebenarnya?

Alamak Kak Sri, saya tak boleh staybacklah malam ni.
Nak tanya apa pada Rafidah Aziz tu? Takutlah saya. Dia kuat tengking.
Betulkah Samad Ismail pernah dipenjarakan kerana ISA?
Nanti kalau saya kena maki macamana?
Saya pakai tudung, tak kan Kak Sri suruh saya masuk disko?
Jumpa Siti Hasmah... alamak!
Saya baru saja balik dari Kelantan. Nak kena ke Melaka pulak?
Saya tak makan belut. Nanti chef tu paksa saya makan belut.

- ini adalah antara kerisauan, kegusaran yang melonjak-lonjak dalam dada wartawan muda.

- Semoga saya selamat sampai ke Kuala Klawang tanpa muntah-muntah atau pening-pening lalat.


SAYANG SAYANG BUAH KEPAYANG -sri diah
(JANGAN ADA DUSTA VERSI LELAKI -SIRI 7)

"Eh, apa awak ni? Dah buang tebiat ya?"
Aku terperanjat. Tergamak dia kata aku dah buang tebiat! Apa maknaya bila dia kata sudah buang tebiat? Bukankah maknanya aku dah hendak mati? Dah nak mampuskah aku?

Hendaknya bila kusuapkan dia bingka ubi, alangkah gembiranya kalau dia kata begini sahaja... "eh, apa mimpi sayang ni? Teringat masa bulan madu dulu ke? Sayang mimpi apa malam tadi? Berjumpa putera raja dari kayangan ya? Sayang... sayang..."

Ah, suara kemanisan dan godaan asmara itu sudah tiada lagi. Itu belum lagi kupicit-picit kepalanya yang selalu migraine atau kuurut belikatnya yang selalu lenguh-lenguh. Kalau kulakukan itu, mesti dia yakin memang sah aku dah buat tebiat!

Sebenarnya telah kukotakan janjiku. Aku ambil cuti seminggu. Handphone kumatikan. Aku juga tidak memview blogku. Kumatikan talian faks di rumah. Kututup mataku daripada menyelak novel-novel kegemaranku. Ya, telah kulupakan Arenawati dan Samad Said. Kubuang ingatanku pada haiku, tanka, senyru dan rensaku. Kututup terus ingatanku pada damahum, pada tomohiko, cikgu hasimah, prof irwan, pak latip, madzaked, gravesdigger, nakhoda, effa dan semua rakan-rakan di komuniti esastera.

Sebenarnya itulah hadiah harijadi paling mahal untuknya.
Tetapi pengorbanan itu tidak bernilai di matanya.

Tiba-tiba ingatanku singgah pada Rudy... sihatkah si cahaya biru itu?
Ya. Aku terkenangkan Rudy. Paling akhir kami bertemu di Hotel Istana dalam majlis anjuran JICA. Dia yang suka ketawa. Ada satu e-mailnya yang belum kubalas.


LAGU ITU LAGU SENDU... mba
(JANGAN ADA DUSTA VERSI LELAKI - SIRI 6)

Esok adalah hari yang paling bermakna bagiku. Tepat jam 12 malam ini, genaplah usiaku setengah abad. Syukur kepada Tuhan kerana memanjangkan usiaku dengan penuh kesejahteraan dan sihat walalafiat. Sesungguhnya aku terlalu jarang diserang sakit, selain daripada migren yang sekali-sekala menyerang. Rindu juga aku untuk bertemu doktor Daud yang menjadi doktor famili kami semenjak sekian lama. Bukan untuk mengambil ubat, tapi peluang bagiku berbual dan bertukar fikiran dengannya menganai PDA kami.

Aku terpacak di depan notebook ini menanti detik 12 malam bagaikan anak kecil menunggu kepulangan ibunya. Kejab-kejab menoleh ke sana, kejab lagi ke sini. Mungkin dia akan menyapa dan mengucapkan “selamat ulang tahun kelahiran yang ke ..” buatku. Bagiku biarlah dia orang yang pertama mengucapkannya. Namun penantian aku pada tahun ini adalah sama sahaja dengan tahun-tahun yang sebelumnya. Mungkin aku ini tidak ikhlas. Setiap kali aku memberikan hadiah pada ulangtahun kelahirannya, aku berharap dalam hati agar mendapat balasan sewajarnya pada hari kelahiranku pula. Namun hari yang bersejarah bagi hidupku ini tidak pernah diingati oleh keluarga sendiri. Oh… inilah balasannya sumbangan aku yang tidak ikhlas itu.

Sejam telah berlalu aku menyambut usia ke-50 dengan meriah sekali dengan segenap rakan-rakanku dari seluruh dunia. Ya, pada saat ini semua rakan-rakanku turut hadir secara maya untuk menyambut ulangtahun kelahiranku. Ingatan mengimbau ke Okinawa 10 tahun lalu, di mana sambutan secara besar-besaran diadakan untukku sempena ulangtahun kelahiranku yang pertama. Ya pertama! Kerana kata orang hidup lelaki bermula di usia empat puluh. Sebagai class leader, aku diraikan semahunya oleh semua ahli dan juga sensei. Namun aku bataskan supaya parti itu hanya dalam kelas sahaja dan tidak terbawa-bawa ke bilik hostel, shukudo atau club di sebelah malam nanti. Lebih baik berhati-hati sebelum terlanjur. Maklumlah di negara metahari terbit ini tiada pantang larangnya.
Di depan notebook ini, ucapan selamat ulangtahun kelahiran dan salam rindu bertalu-talu datangnya dari Lidia dari Chile, Adrian dari Argentina dan Jose dari Peru. Mereka sedang rehat makan tengahari di pejabat masing-masing rupa-rupanya. Si Yamamoto dari Tokyo, Julio dari Manila, Fang dari Beijing dan Opan dari Jakarta juga tidak ketinggalan. Seperti biasa aku jangka esok atau lusa sampailah kad ucapan dari Iqbal dari Pakistan dan Masele dari Tunisia yang masih tidak mempunyai hubungan Internet. Rakan-rakan dari Malaysia pula bertalu-talu mengucapkan selamat melalui SMS. Meriah juga begini dan masih ramai juga insan yang mengingati tarikh keramat ini, kecuali dari keluarga sendiri. Mungkin mereka sengaja ingin mendera aku begini. Alhamdulillah. Namun di tahun hadapan sekiranya masih ada umur, akan kuhadiahkan lagi sesuatu pada hari kelahirannya. Mungkin kali ini, apa yang kuharapkan hanyalah dia tidak lupa untuk menghadiahkan aku al-Fatihah setelah aku tiada lagi di dunia ini. Entah mengapa sejak akhir-akhir ini aku selalu mengingati mati.


Besok pagi-pagi selepas subuh, akau akan terus memecut ke Melaka untuk proses temuduga pengambilan jawatan pegawai sistem maklumat. Kerja ini walaupun tidak dibayar sebarang imbuhan, namun ia membawa banyak faedahnya untuk perkembangan kerjaya skim ini. Walau bagaimanapun kata putus pengambilan adalah tertakluk kepada pengerusi yang merupakan ahli SPA. Untung juga tidak ke pejabat pada hari keramat ini, jika tidak sudah tentu pelbagai usikan yang menikam kalbu datang bertalu-talu dari anak buah di pejabat.

Entah berapa kali lagi aku berpeluang mendengar dan mendendangkan lagu sendu ini…..





Thursday, October 16, 2003

Antara Pelawat, Arni & Ferhad

Pagi tadi ada pelawat dari Dewan Bahasa dan Pustaka Kuala Lumpur. Lebih kurang 20 orang semuanya. Tugas sayalah tu, memberi penerangan serba sikit perjalanan syarikat. Production, publishing dan printing. Sejak kami berpindah ke Kompleks Karangkraf di Shah Alam ini, boleh dikatakan setiap hari ada sahaja pelawat yang datang.

Tidak dinafikan, Kompleks Karangkraf amat cantik dan moden - kami lebih suka memanggilnya `kampus'. Warna-warna ceria di mana sahaja. Lain department, lain warna. Pohon-pohon menghijau menghiasi persekeliling. (Jika sesiapa yang mahir dengan lokasi di Shah Alam sebelum ini, kami mendiami bangunan Ericson - bos beli, bukan sewa!).

Bertemu Arni Nazira (isteri rockers Awie) di studio untuk sesi fotografi bersama majalah Media Hiburan membuatkan hati saya berbisik: Dia cantik. Tubuhnya menarik. Kata-katanya penuh berbudi bahasa. Santun. Sejuk hati mak mentua...

Habis giliran Arni, giliran penyanyi macho Ferhad pula beraksi di studio. Pun sama, agak friendly... eh bila nak timang anak? itulah soalan wajib untuknya. Tunggulah kak, belum ready jawabnya. bersalam dengannya, wangian `jantan' melekat di tangan. lupa pulak nak tanya minyak wanginya cap apa.

Oklah, cukup dulu untuk hari ini. Jumpa esok.


JANGAN NYANYIKAN LAGU ITU... sri diah
(JANGAN ADA DUSTA VERSI LELAKI - SIRI 5)

ENTAHLAH apa silapnya malam tadi. Aku yang terlelap atau dia yang memang tak mengharap apa-apa daripadaku. Dia kata migraine. Tapi hairannya dia masih boleh duduk berjam-jam mengadap komputer.

Sampai aku masuk bilik tidur, aku lihat bilik kerja kami masih terang benderang. Alat hawa dingin masih terpasang. Entah ke hujung dunia mana dia rayau. Aku berani bertaruh. Dia mesti ke site negara matahari terbit itu. Dia mesti sedang berseronok-seronok dengan kawan-kawannya. Kala itu apakah aku masih berada dalam sanubarinya?

GENTING Highlands – Awal pagi tadi, aku menggesek mata. Kutoleh ke kanan. Dia sudah tiada. Malam tadi dia tidur agak lewat tapi pagi ini awal-awal lagi sudah hilang. Bukan dia tak tahu aku akan mendaki jalan berliku lebih 200km pagi ini. Dia sudah kuberitahu sejak tiga hari lepas. Sudahkah dia meninggalkan ciuman sayangnya ke pipiku?

Tatkala ingin mengenakan tudung, sekeping kertas A4 jatuh dari meja solek. Oh... kubaca talian hayatnya itu. Nampaknya dia masih lagi sarat dengan perasaan. Dia masih lagi membisikkan kata-kata pesimis. Ah, dia benar-benar sedang mengemis. Mengemis secebis hatiku. Tetapi sedarkan dia malam tadi akulah si pengemis yang kedinginan. Akulah si pengemis yang mengharapkan kunjungannya.

Kalau betullah dia cemburu pada kerjayaku. Atau dia jaki dengan kesibukanku... esok akan kuhantar borang cuti. Akan kumohon cuti seminggu.

Aku akan mengadap dia seorang. Aku akan hantar dia ke pejabat dan mengambil dia pulang. Aku akan suapkan makanan ke mulutnya. Aku akan mandikan dia. Aku akan picit dan urut kepalanya. Aku akan berkepit sahaja dengannya, terutama menemaninya menekan-nekan papan kekunci komputer, menerjah ke negara mana dia pergi berjumpa kawan-kawannya.

Meluat. Biar dia meluat. Dan semoga dia tahu, aku juga meluat hendak melakukan semua itu. Tetapi lagu itulah yang selalu dia dendangkan di telingaku....



JANGANLAH TIDUR SENDIRIAN - mba
(JANGAN ADA DUSTA VERSI LELAKI - SIRI 4)

Sayangku,
Abang tahu yang sayang ialah anak seorang ustaz sedangkan abang ini dilahir dan dibesarkan dalam keluarga yang pincang dan serba kekurangan. Namun latarbelakang masa silam tidak usah kita ungkitkan. Jadi usahlah diungkitkan pasal arwah nenekku yang hobinya mencabut uban di tangga itu. Dia juga wanita berkerjaya sebenarfnya, seorang petani yang gigih menggunakan tulang empat keratnya untuk membesarkan orangtuaku.

Abang mahu biarlah kita sehidup semati dan sama-sama ke syurga nanti. Memang sayang adalah superwoman, memang abang sangat bertuah memiliki sayang. Namun dalam banyak hal, abang merasakan yang sayang lebih mementingkan kerjaya berbanding dari rumah tangga. Abang tidak perlu bersyarah panjang kerana migren abang ini sudah sampai ke puncaknya agaknya. Sebelum apa-apa terjadi kepada abang, abang hanya ingin mengingatkan sayang hanya dua buah hadis sahaja yang abang ingat-ingat lupa.

Pertama, tidak akan diampunkan dosa seseorang isteri yang membiarkan suaminya tidur dalam kemurkaannya sepanjang malam dan yang kedua adalah haram bagi seseorang Muslim memutuskan tali persaudaraan dengan saudaranya yang Muslim lebih daripada tiga hari. Cukuplah sekadar itu sayang. Semoga rasa amarah sayang tidak akan menakluki intelektual sayang yang tinggi itu.

Oh ya, sebelum abang terlena lagi, abang teringatkan satu lagi hadis. Jika si suami berhajatkan isterinya hatta ketika berada di belakang kuda sekalipun, maka adalah wajar bagi si isteri untuk memenuhinya. Abang bukan memerlukan sayang di kandang kuda!, Di sini sayang, ditepian tilam empuk ini. Abang Cuma mahukan sayang memicit kepala abang yang sakit dan hati abang yang bengkak ini. Selamat malam sayang. Abang tidur dulu dan semoga dapat berjumpa bidadari dalam mimpi yang boleh melegakan penyakit abang ini. Assalamualaikum.


Wednesday, October 15, 2003

AKU RELA TIDUR SENDIRI...
(Sambungan Jangan Ada Dusta versi lelaki)

Sudah banyak kali kami berkompromi. Aku bukanlah seorang isteri tipikal seperti zaman neneknya Aku bukan seperti kakak dia atau makcik dia. Aku juga bukan seperti emak saudaranya Pah Bedah, yang saban hari asyik mengulit huma. Dan waktu petangnya pula ajak ipar duai duduk di beranda. Berderet di tangga mencari kutu.

Aku wanita kerjaya. Aku ada tanggungjawab atas segala amanah yang dipertanggungajwabkan ke pundakku. Aku dibayar gaji tinggi untuk berkhidmat dengan cemerlang. Aku dituntut mengawasi kepentingan syarikat. Aku wajib mengenalpasti potensi diri staf bawahan. Setiap masa. Setiap ketika.

Siang sama ada di pejabat atau bertugas di luar pejabat ataupun bertugas di luar daerah, hatta ke luar negara, panggilan telefon untuknya tidak pernah kuabai. Sebelum itu kupastikan akan keluar dari rumah dengan segala keperluan dirinya dan anak-anak tidak terabai.

Atas dasar inilah dia mengahwiniku dulu. Sejak hari pertama berdating dan setahun kemudian kami mula tidur sekatil… dia sudah tahu aku bukan dikahwini untuk duduk di rumah sahaja, melayan suami, menjaga rumah dan membesarkan anak-anak. Dia akur…. Dia terima ketetapan itu. Noktah!

Jika dulu dia akur, kenapa sekarang mula rasa tak senang? Jika dulu dia boleh berdikari, kenapa sekarang tidak boleh berdikari lagi? Aku masih tidak berubah, aku tetap aku yang dulu. Dia yang berubah… dia yang mula mengira semuanya sehalus-halusnya. Kita kian berusia, sepatutnya kita makin memahami satu sama lain. Tapi rupanya dia semakin kurang memahami hati isterinya ini.

Jika dia ingin dimanja, aku pun ingin dimanja. Tetapi pernahkah dia memanjakan aku? Dia tak pernah tanya pening letihku. Dia tak pernah tanya pasal perkara-perkara asas keperluan rumah. Semua itu kuurus sendiri. Hinggakan kepala paip longgar pun aku yang betulkan. Jika lampu rosakpun, aku yang panjat tangga, tukarkan. Hinggakan menukar bola dalam tangki air pun aku yang kerjakan.

Memang dia sengaja mengambil kesempatan!
Ya, akulah superwomen. Dia harus rasa bertuah kerana memilih aku menjadi isterinya. Biarlah… biarlah seminggu dua ini kami make dono. Biar dia muhasabah dirinya… biar dia melayan migrainenya dan aku rela tidur sendirian… masuk malam ini sudah tiga hari aku tidur ditemani bantal peluk!


JANGAN ADA DUSTA VERSI LELAKI
(Hasil perahan idea mba)

Jika diteruskan perang, rasanya yang kalah jadi abu yang menang jadi arang. Lebih baik diadakan gencatan senjata saja.

Sebenarnya aku cukup juak untuk pulang ke rumah. Sikapnya sejak akhir-akhir ini membuatkan seolah-olah aku bukanlah CEO di rumah. Kepulangan aku ke rumah sepatutnya disambut dan dihormati sebagai seorang suami, seorang sahabat, seorang teman. Namun dia yang sudah lama bertindak sebagai CFO di rumah nampaknya lebih mengutamakan pejabat dan orang-orang pejabat berbanding dengan rumah dan orang-orang dalam rumah ini.

Sebagai isteri yang bekerja, suami tidaklah mengharapkan makanan terhidang-saji. Suami boleh mengaut sendiri dari periuk di dapur jika ianya sudah bermasak. Jika sesibuk ini di rumah hinggakan tidak mahulagi memasak, apalah gunanya dibeli beras dan dapur yang mahal jika sekadar untuk makan nasi bungkus.

Sesekali pulang dengan keletihan dan migren yang menyerang, perlukan belas ihsan. Jika kita minta dipicit dan diurut, bukanlah alasan sibuk, tidak pandai memicit, takut tangan kasar atau telan saja panadol yang mahu didengar suami. Ini menambahkan lagi sengsara yang ada.

Dah tahu kita berpenyakit darah tinggi, hendak dihidangkan pula dengan ikan masin?. Agaknya dia memang ingin sangat menyuruh aku pergi cepat. Sudah ada bakal bapa kepada anak-anakku kah?.

Suami sekarang tidak perlu dimanjakan hinggakan perlu dimadikan oleh isteri. Usahlah terpengaruh dengan filem Jepun atau Korea yang menjadi teman setiamu setiap petang hingga melupkan tugas sebenar di alam nyata.

Suamimu ini bukanlah robot bernyawa yang bisa kau programkan dengan menekan papan kekunci yang sering kau lakukan hingga menjelang subuh dengan alasan terlalu sibuk. Dan suami ini tidurlah sendirian saban malam bertemankan alasan isteri yang keletihan, sibuk, sakit perut, tiada mood dan tidak mahu membasahkan rambut.

Jadi wajarlah rasanya gencatan senjata kita ini dikuatkuasakan segera.



Membaca tulisan mba hari ini tentang `anak-anak bos' yang enjoy bila bos tak ada, saya ketawa kecil. bukan luar biasa. kebiasaannya itulah. kebiasaan itulah yang telah sebati dalam kebanyakan pekerja-pekerja kita.

saya kata `kebanyakan' - bukan semuanya. sebab saya percaya masih ada lagi pekerja yang gigih dan ketagih buat kerja. cuma bahayanya sifat ketagih dan gigih pekerja ini jika tidak dipertahan akan akan terdorong juga terikut-ikut menjadi lalai, cuai, alpa, buat tak endah, buat dono saja akhirnya...

di pejabat saya, telah saya tanamkan sifat bahawa saya tetap ada walaupun saya tak ada di pejabat. setiap kali sebelum keluar pejabat (jika sebelum waktu habis opis) saya akan ingatkan bahawa bila saya balik opis nanti saya nak kerja yang saya suruh dia buat tadi diletakkan atas meja saya.

jadi bila saya balik, kerja itu tak ada saya akan cari dia walau di mana dia berada. (kami tak boleh bertangguh kerja - spt selalu saya kata kerja hari ini mesti habis hari ini). atau jika saya tak balik semula kat pejabat, esok pagi-pagi make sure kerja tu dah siap.

lagi satu, kat opis saya ni ada banyak kamera tersembunyi terpasang. bagus juga tu. tapi ada juga tak bagusnya. bagusnya sbb kita boleh monitor pekerja - mereka ke mana, buat apa, senang nak cari mereka walau di mana mereka berada. yang tak bagusnya ialah tak ada privacy.... tapi di toilet dan bilik sembahyang tak adalah kamera tu!

bos-bos boleh request drp hrd mintak tengok camera tu jika ada musykil. senarai pekerja yang log in dan log out pun sentiasa tercatat dalam pc bos-bos. any time boleh dilihat hala tuju mereka sama ada ke kafe, ke library, ke studio dsbnya. (mereka kena swipe di setiap pintu)

soalannya - apakah kami ini robot?
jawapan saya tidak....
apa komen anda?

Saturday, October 11, 2003

PERANG dingin ini bilakah akan berakhir? Suami pergi kerja macam orang hilang akal. Dia balik ke rumah pun macam orang hilang akal!
"Saya penat. Saya letih...!"
"Bang, mari saya picitkan"
"Ah, tak payahlah. Awak picit kuat sangat, sakit-sakit badan saya...!"
"Habis tu, abang nak kopi"
"Ah, tak mahu, kopi awak pahit!"
Kalau kopi pahit... mintalah milo atau teh... Tapi kenapa tak mahu minta apa-apa?
"Abang nak makan? Saya siapkan..."
"Makan? tak payahlah. Saya belum nak makan."
"Saya goreng ikan masin, nak?"
"Ikan masin? Ikan masin awak masin!"
"Abang nak mandi? Saya siapkan air suam"
"Dah. Saya dah mandi!"
Oh Tuhan... ke manakan kemanisan yang selama ini menjadi milikku?

* Ini adalah antara sedutan dalam novel JANGAN ADA DUSTA. Masih dalam peringkat editing. Ramai bertanya kenapa saya membuat novel tentang orang perempuan sahaja?.... jawapannya, sebab saya perempuan :-)

Thursday, October 9, 2003

[ Thu Oct 09, 07:05:59 AM | sri diah | edit ]
mesti tidur awal malam ini.
kertas kerja untuk bengkel esok sudah siap!
oh syukur...


[ Thu Oct 09, 05:51:11 PM | sri diah | edit ]
Lagi sepuluh minit nak balik, tapi kerja masih banyak... ya, dihambat waktu dan kerja membuatkan kita rasa tertekan. saya tak mahu kalah, saya akan lawan rasa tertekan ini. esok pagi ada meeting.


[ Thu Oct 09, 03:21:14 PM | sri diah | edit ]
SUDAH hari Khamis.... Esok sudah Jumaat! Cepat sungguh masa berlalu. Saya selalu diburu waktu. Kebanyakan kerja sama menuntut keputusan yang segera. Tak boleh fikir sampai esok. Masalah hari ini mesti diselesaikan hari ini. Masalah printing, advertising, layout, server down, masalah staf... semuanya mesti dikendalikan dengan bijak.

Pagi tadi kena mengendalikan kursus untuk staf. Oktober ini sahaja sudah dua kali ditugaskan mengendalikan kelas. Kursus pula dibahagi dua sesi. Mula-mula teori dan kemudian diikuti dengan praktikal. Melatih wartawan menutut banyak kesabaran. Kenapa? Itu lain kalilah saya cerita...

Petang ini ada meeting lagi. Oleh kerana tak lama puasa dan kemudian raya, kerja jadi makin banyak. 17 majalah yang saya kendalikan dirrect memerlukan perhatian yang bukan sedikit. Tapi tak apa... saya yakin saya boleh handle. Insya Allah.

Tuesday, September 16, 2003

STATUS SEBAGAI ISTERI... TETAPI MENYINTAI LELAKI LAIN!

Orang lain boleh mengata, tetapi bagaimana perasaan anda yang mengalaminya sendiri?

Suami makin jauh dan jauh sedangkan kekasih hati semakin lama semakin intim.
Di saat dalam kesusahan lelaki itu muncul sebagai penyelamat.
Di masa kesunyian dan perlukan seseorang, lelaki itu hadir bagaikan tahu diri kita dalam masalah ...

Malam ini kian pengap ...
Apakah cinta ini satu perangkap?


Ingin memiliki novel ini? Anda boleh mendapatkannya menerusi pesanan pos.


Kepada:
Unit Langganan Alaf 21 Sdn. Bhd
12A Jalan 213, 46050, Petaling Jaya, Selangor
Tel: 77850121 (www.alaf21.com.my)

Saya ingin mendapatkan novel Kuala Lumpur di Mana Suamiku
____ naskhah X RM19.00: RM ____ (Harga termasuk kos pos)

Nama: ______________________
Alamat: ______________________
______________________
______________________

Tel: ______________________

Tanda Tangan: ________________

Akaun ALAF (Jika ada) ______________

Monday, September 15, 2003

Kuala Lumpur Di Mana Suamiku

Sabtu selepas isya' kami sekeluarga bertolak ke Kampar kampung isteri dan Ahad selepas isya' bertolak semula ke KL. Sehari di Taman Sentosa, Kampar, dalam menahan sakit kepala yang amat sangat (migrain ke? atau apasal?) sempat menghabiskan sebuah novel, Kuala Lumpur Di Mana Suamiku oleh Sri Diah. Terpanggil untuk beli novel ini adalah kerana tajuk dan pengarangnya.

Semasa melihat tajuknya, rasa-rasanya ia mengenai sang suami yang selalu hilang dari rumah dan pergi ke tempat-tempat tertentu seperti kelab, padang golf, karaoke atau mana-manalah di KL ini. Walaupun pengarangnya adalah wanita, tidak mustahil untuk beliau menghidupkan watak suami atau lelaki dengan selok-belok KL. Jadi teringin juga tahu, kemana agaknya lelaki hilang di KL ni, sehingga terpaksa di cari di mana suamiku. Hatta yang hilang kerana ke "masjid"pun, akhirnya meletup kera rupa-rupanya bukan ke masjid, tetapi membina masjid baru!. Namun, ternyata tanggapan awal itu meleset setelah membacanya.

Ia menceritakan tentang perkahwinan dan kehidupan kisah suami isteri di antara Natasha (saudara baru) dengan Nazril (duda berhias? - janda berhias ada le). Nazril hilang dan melupakan rumahtangga setelah 2 bulan berkahwin kerana gila talak dengan jandanya. Natasha hidup dengan segala susah-payah dan perit derita menumpang kasih sahabat suaminya Baharim (juga seorang duda). Persahabatan ii mendapat tentangan daripada ibu Baharim.

Pengarang berjaya menghidupkan watak dalam novel ini dan selok-belok KL seolah-olah benar-benar wujud. Misalnya watak dr. Suhaimi di kg. baru, ia adalah memang benar2 wujud. Ini membuatkan pembaca merasakan seperti membaca sebuah memoir kisah benar, bukannya novel rekaan.

Pengarang menggunakan diari natasha sebagai 'watak' penting dalam novel ini. Memandangkan ia bermula dalam 1999, maka ia adalah sesuatu yang wajar. Namun, untuk lebih menceriakan lagi suasana KL dan mendekatkan lagi pembaca setianya dengan ICT, mungkin pengarang (Sri Diah) boleh menggantikan 'watak' diari tersebut dengan blog. Banyak blog yang indah-indah tentang kehidupan wanita boleh diperolehi dengan mudah. Sri Diah boleh masuk geng jurnal misalnya. Salah satu blog wanita yang saya suka baca ialah nectar (versi BMnya juga ada). Selain dari itu, selain dari Sri Diah boleh juga memasukkan sedikit lagi unsur ICT dengan mewujudkan aksi di mana pelakonnya menggunakan e-mel (misalnya). Selain daripada itu, untuk mewujudkan multi-racial, mungkin watak seorang India perlu dihidupkan.

Akhir sekali, rasanya tidak rugi membelanjakan RM19.90 untuk novel ini dan Sri Diah, jika anda mempunyai blog sendiri, sudah tentu pageview sdri terlalu besar memandangkan sdri telah mempunyai 30,000 pembaca tetap!.

p.s Ini bukan ulasan novel....

posted by mba san 11:30 AM