Saturday, June 6, 2015

Pray For Sabah

Malim Gunung - Rizuan Kauhinin.
Saya dapat tahu namanya di instagram. Salute!! Dia antara hero gunung yang menyabung nyawa, menghadapi risiko kecederaan dan kematian dalam usaha menyelamat mangsa tragedi gempa bumi di Sabah. .
Ketika bermulanya kejadian, Persatuan Malim Gunung di Gunung Kinabalu telah memanggil semua malim yang sedang bercuti untuk tampil secara sukarela membantu kerja-kerja mencari dan menyelamat mangsa-mangsa gegaran yang melanda sekitar Ranau, Kundasang, Lata Raban dan Gunung Kinabalu.


 Inilah antara wajah-wajah malim gunung yang muncul dan tidak dinafikan khidmat mereka yang mahir selok beluk Gunung Kinabalu banyak membantu kerja-kerja menyelamat, mereka dikatakan tidak melalui jalan yang sedia ada tetapi telah melalui jalan lain yang lebih mudah untuk sampai ke puncak gunung.Setakat ini 14 mayat telah ditemui.
Sehingga 12.30 tengahari 07.06.15 sebanyak 52 gegaran kecil berlaku seperti dilapor oleh pihak MOSTI. Isnin 08.06.15 diisytihar hari berkabung di Sabah dan bendera dinaikkan setengah tiang. .... dan kenangan mendaki Gunung Fuji (2007) memugar ingatan saya. Alhamdulillah.
#ranau #kundasang #earthquake #pray4sabah#malimgunung 

#fujisan #gunungfuji

No comments: