Thursday, August 18, 2016

SAAT SEBELUM BERANGKATSir Nazri Ibrahim, Pensyarah Komunikasi di UITM, Shah Alam telah mengirim gambar lama ini di facebook. Karya ini terdapat dalam antologi 'Esok Yang Hilang' pada tahun 1989. Sangat lama!
Rupanya beliau masih menyimpan karya ini. Kisah wanita yang bermasalah apabila berselingkuh dengan seorang lelaki hingga mendatangkan dosa.
Pada 1990 saya telah menyambung kisah cerpen itu dalam satu lagi cerpen berjudul 'Merajut Sengketa'. Cerpen ini termuat dalam Kumpulan Cerpen Wanita Tahanan Reman terbitan ITBM.
Cerpen 'Merajut Sengketa' menang dalam Anugerah Sastera Utusan Melayu/Public Bank 2000 dan sangat disenangi oleh cerpenis Baharuddin Kahar.
Begitulah kisah demi kisah... hanya kerana sebuah cerpen.
-----------------------------------------------
Status Sir Nazri Ibrahim di fb begini:
Cerpen karya Sri Diah Shaharuddin ini diterbitkan pada 1989 dan saya kerap merujuknya sebagai "Esok Yang Hilang" sedangkan judulnya "Saat Sebelum Berangkat".
Cerpen ini diterbitkan dalam antologi cerpen "Esok Yang Hilang" sebagai tugasan kursus Pengurusan Penerbitan bagi 'batch super senior' Jabatan Penulisan Universiti Malaya tahun1989.


No comments: