Wednesday, October 15, 2008

LAPORAN TERTUNDA
AHAD pagi
- Dari rumah, tinggalkan kereta di Terminal Tiga Lapangan Terbang Subang (yang sedang diubah suai). Wakil dari HQ - lima orang teramsuk tauke dan isteri. Flight FY3312 jam 07.15 am. Daripada 70 tempat duduk, hanya dua sahaja kosong. Kapalterbang Firefly ternyata masih baru (kusyennya masih bau kedai). Hidangan muffin dan air orange. Selamat mendarat dengan bagusnya 08.15am (tahniah utk juruterbang - Ikhmal namanya). Staf yang menjemput di Lapanganterbang Sultan Mahmud (terima kasih MBA) sudah diberitahu sehari lebih awal - kami mahu sarapan nasi dagang. Lalu terus ke sebuah restoran di hadapan KUSTEM. Memang sedap nasi dagang di situ.


Melayan Aishah di Taman Sinar Harapan.

TENGAHARI - Dari pejabat Cawangan di Jalan Sultan Sulaiman, berangkat pula ke Taman Sinar Harapan di Bukit Besi, Kuala Trg. Di sinilah majls sebenarnya - sambutan Aidilfitri Cawangan Terengganu bersama YB, ADUN, Ahli Berhormat (Pas/UMNO/PKR), Penaja, anak-anak yatim, kanak-kanak spastik, warga emas, ibu tunggal. (Uhhh... majlis ini penuh dengan emosi).


Bos KKSB Datuk Hj Hussamuddin menyampaikan sumbangan Yayasan Nur kepada seorang ibu tunggal. Klik gambar ini untuk membesarkannya dan lihat parut pada muka anak beliau - apa kes? Rumah mereka dibakar oleh suami wanita berkenaan (lelaki Bangla). Ibu wanita itu dan anaknya cedera teruk.


PETANG - Selesai majlis, kembali ke pejabat cawangan. Meeting hingga pukul 6 petang. Janji dengan anak sulung masih lagi belum tercapai. Hendak ke Pasar Payang? Jangan haraplah - sudah tutup. Dengan kereta Skuad Cakna, kami ke Chendering ambil Kak Long, kemudian ke Losong sahaja. Kak Long yang baru tiga bulan di Kuala Terengganu tunjukkan jalan. Kami borong apa yang patut. Okey juga di sini. Tapi tak ada telur penyu di situ!


Bersama team Sinar Harian Kuala Terengganu.

MENJELANG MAGHRIB - Bila nak makan ICT? Mereka menunggu kami di Kampung Ketapang! Lokasinya dalam perjalanan ke airport. Sekali lagi Kak Long tunjukkan jalan. Nun, hujung di gigi pantai - Hidangan sedap menyelerakan. Segala jenis ikan ada - sambal cicahnya sedap. Ikannya segar. Hahaha... lebih sepuluh ekor kembung, selayang, udang, sotong saya makan. Bos yang bayar untuk semua, hampir 20 orang.


08.15 MALAM - Di kaunter Firefly sudah terpampang pengumuman - Penerbangan Firefly pada 08.15 Dibatalkan. Ha?

08.20 MALAM - Petugas kaunter MAS mengumumkan semua penumpang Firefly KT - KL membuat daftar masuk di kaunter MAS - Tukar kapalterbang! Sebabnya penumpang Firfly KT - KL malam itu hanya sepuluh orang, tak berbaloi nak fly ke KL. Lagipun MAS - Firyfly sepupu sepapat. Bagus juga sebab tambang Firefly tapi dapat fligh besar. Tapi MAS mendarat di KLIA. Masalahnya kereta yang ditinggalkan pagi tadi di Subang siapa nak jawab?

Bak kata Nabil: Lu pikirlah sendiri...

No comments: