Saturday, March 1, 2014

MENJADI NOVELIS?

BUKANLAH mudah untuk menjadi seorang novelis. Saya sendiri bermula dengan menulis puisi pada usia 16 tahun. Karya-karya waktu itu banyak tersiar di akhbar-akhbar untuk pelajar, di akhbar hujung minggu dan juga di buletin-buleti belia. Kemudian barulah beralih menulis novel dan dianugerahkan bakat yang saya pupuk hingga lahir pula novel pertama. Ketika itu usia saya 17 tahun, ketika menanti keputusan SPM diumumkan. 
Novel pertama saya berjudul TRAGEDI MALAM MINGGU - kisah anak-anak sekolah menengah yang advencer - seperti novel remaja Inggeris yang amat mempengaruhi saya.

Selepas itu satu demi satu cerpen mula tersiar di akhbar perdana dan di majalah-majalah sastera. Semua detik merangkak-rangkak mencari nama dan pengaruh itu adalah momen manis bagi saya, sukar untuk dilupakan hinggalah kini sudah melahirkan beratus judul puisi, cerpen-cerpen dan juga 14 judul novel.
Allah jualah yang berkuasa menarik ingin saya supaya menciintai dunia penulisan. Kemudian diberinya saya kekuatan dalam berkarya, diberi disiplin dan dikurniakan pelbagai idea untuk dikebangkan.
Melahirkan novel bukan mudah... novel yang baik adalah sebuah karya yang membawa pembacanya berfikiran positif, menjaga adab dan membimbing kepada kebaikan... setelah novel terbit kerja mempromos pula mengambil perananan. Dalam masa sama penuls erus menjaga martabat karya dan personalitinya.

Ini bukan kerja main-main.

* Gambaryang tersiar adalah salah satu sesi saya bersama Novelis Buku Prima pada 1 Mac 2014 lalu.


No comments: