Tuesday, August 30, 2005

SALAM MERDEKA BUAT SEMUA

GAMBAR lama yang masih segar nafasnya. Sekurangnya bendera ini digunakan dengan cara dan semangat yang betul membalut badan, tidaklah seperti gambar-gambar yang dipetik dari Majalah X itu.

Sunday, August 28, 2005

CERITA SABTU & AHAD
JUMAAT petang selalunya menjadi penghujung hari untuk Sabtu dan Ahad yang santai. Detik bersama keluarga apalagi di hujung minggu merupakan masa senggang yang amat bernilai. Tetapi itu hanya impian, kebiasaannya ada sahaja event membuatkan semua yang dirancang terpaksa bertukar saat akhir. Pengorbanan... harganya terlalu mahal!

KTM Shopping Hunt bersama Libur bermula awal pagi hingga petang di KL Sentral. Saya tak hadir ke majlis ini kerana berbahagi tugas ke Rumah Pena pula untuk Sayembara Baca Puisi Kemerdekaan Fokus SPM. Majlis dengan kerjasama PENA ini menemukan saya dengan rakan-rakan yang `gila puisi' satu masa dulu. Di masa yang sama berlangsung serentak bengkel Animasi/Digital anjuran Majalah Dewan Kosmik di UM.

Ahad pula saya tidak dapat hadir ke open source exhibition and national hacking competition yang turut membabitkan Majalah PC. Saya menunaikan permintaan untuk bersama siswa dan siswi UITM bercakap tentang dunia penulisan. Komersial dan seni, mana lebih utama? Ada Ahadiat Akashah, Eyman Haikal dan Anis Ayuni. Topik siapa Sri Diah dan siapa Salina Ibrahim, pada akhir sesi menjadi medan mempromote diri. Ha hahaha... Daripada mata siswa dan siswi yang naif saya percaya mereka datang ke dewan kuliah itu untuk memperkaya ilmu di dada. Soalan mereka tulus dan mahukan penjelasan jujur daripada kami berdua.

Oh ya, waktu entri ini ditaip anak-anak masih belum balik dari water park. Saya kirim anak-anak dengan sejumlah duit pada adik ipar. Bawalah mereka enjoy... sebab mamanya sibuk dan abahnya masih di Baling, Kedah.

Friday, August 26, 2005

Wednesday, August 24, 2005

TAHNIAH UNTUK ZUL!

WARTAWAN Majalah LIBUR, Zulkarnain Mohamad berjaya memenangi Anugerah Pelancongan Malaysia 2004 dalam kategori Rencana Pelancongan Malaysia Terbaik menerusi artikelnya yang bertajuk `Mengintai Misteri Pulau Jerjak'. Artikel tersebut telah disiarkan di dalam majalah LIBUR keluaran September 2004. Majalah LIBUR yang diterbitkan oleh Kumpulan Karangkraf Sdn. Bhd merupakan satu-satunya majalah percutian berbahasa Melayu di negara ini.

Pada malam penyampaian anugerah tersebut yang telah diadakan di Shangri-La Hotel Kuala Lumpur, Zulkarnain Mohammad menerima sebuah trofi dan sijil penghargaan yang telah disampaikan oleh Y.B. Dato’ Dr. Leo Michael Toyad, Menteri Pelancongan. Majlis tersebut turut dihadiri oleh Datuk Dr Victor Wee, Ketua Setiausaha Kementerian Pelancongan dan Datuk Kamaruddin Siaraf, Ketua Pengarah Tourism Malaysia.

Anugerah paling berprestij dalam industri pelancongan negara tersebut telah diperkenalkan sejak tahun 1987 oleh Kementerian Kebudayaan, Kesenian dan Pelancongan bagi menghargai individu serta organisasi yang memberikan sumbangan yang cemerlang ke arah pembangunan industri pelancongan negara.

Tuesday, August 23, 2005

... YANG SUAM-SUAM KUKU
KENYATAAN AKHBAR - MEDIA HIBURAN sebagai majalah yang berwibawa dan professional sentiasa mengamalkan creative journalism dalam menyediakan bahan dan sentiasa mematuhi etika kewartawanan dalam setiap laporan.

Oleh itu laporan kami dalam menerbitkan buku khas Mawi World adalah tepat dan diperolehi daripada sumber-sumber yang sahih. Ia tidak ditokok tambah. Dalam hal ini ibu dan bapa beliau sendiri telah memberikan keizinan. Malahan Mawi Fanclub di Kulai turut memberikan kerjasama mereka. Untuk mempertahankan dakwaan ini kami masih menyimpan bukti kukuh bahawa segala perbualan dirakam dan dicatat.

Dalam hal ini Mawi dan keluarga serta pihak-pihak tertentu seharusnya berasa bangga atas usaha kami kerana ia sedikit sebanyak telah menolong menambah populariti Mawi hinggalah dia menjuarai AF3. Tidak dinafikan poster kami telah ditampal di merata-rata tempat sehinggalah menjadi sepanduk menghiasi Stadium Malawati pada setiap minggu sebaik sahaja ianya diterbitkan.

Sama ada pemberian royalti diberi atau tidak diberi kepada Mawi adalah keputusan kami untuk menentukannya. Sekiranya kami memberikan royalti, orang yang berhak mendapatnya ialah Mawi sendiri.

Kami berharap tidak ada pihak-pihak tertentu yang ingin mengambil kesempatan untuk mengeruhkan keadaan dengan mempertikai kredibiliti serta memberi tanggapan negatif hingga mempersenda kesetiaan pembaca terhadap kami yang telah terbina betahun-tahun lamanya.

Bagi kami Mawi adalah hak semua dan menjadi sumber berita. Oleh itu kami sentiasa menampilkan kelainan untuk pembaca kami.

Intan Zabidin
Editor Media Hiburan


* Inilah kenyataan akhbar yang telah kami hantar pada semua penerbit seminggu selepas AF3 tamat. Hingga hari ini tidak semua yang keluarkan statment ini dan yang keluarkan statment pun tak keluar habis, ada yang keluar separuh dan ada yang keluar suku saja. Tapi yang tokok tambah banyak. Oh ya... budak yang dikata-kata ini nak datang opis esok!

Friday, August 19, 2005

10% YANG PAHIT, 70% YANG SUAM KUKU.
AKHIR-AKHIR ini terlalu banyak spekulasi yang timbul tentang kerja-kerja media. Hal ini biasanya terjadi sekiranya ada pihak yang rasa teraniaya, dianiaya, ditindas, dianaktiri, dikelentong, ditipu, dipermainkan, dilaga-lagakan, rasa jawatannya tergugat, rasa panas punggung, bila rasa dah tak mampu tanggung bini empat dengan rumah banglo serba satu. Ah banyak lagilah...

Tetapi media akan dipuji melambung-lambung kalau mereka berjaya, boleh naik pangkat, dapat gaji besar, disanjung orang, dapat nama baik, boleh dapat segala yang mereka hajatkan, boleh dapat tender, dapat permit, dipuji PM. Media juga akan dipuji-puji dan amat dihargai kalau ada yang berasa dengan peranan medialah dia memenangi sesuatu pertandingan (MCA? MIC? GERAKAN? UMNO?).

Ada juga masa media dihalang ke sesuatu perjumpaan - Media Tidak Diperlukan. Media Tidak Dibenar Membuat Liputan. Media Dilarang Masuk. Media Tidak Dijemput - Itulah antara tulisan yang terpapar di muka pintu atau ada pegawai yang awal-awal lagi sudah menelefon memberitahu hal larangan berkenaan. Kununnya media ada agenda tersendiri.

Situasi sebaliknya akan terjadi jika lagi sebulan majlis akan berlangsung, media dipujuk rayu untuk hadir membuat liputan. Siap dengan jemputan kad yang cantik, lengkap dengan in advance gift (media mintak gift?), pegawai media akan buat baik, telefon hari-hari tanya khabar, ajak lunch/dinner, bila makin hampir waktunya media akan diingatkan dengan faks, dengan sms, dengan messenger, dengan pesanan suara (sampai penuh!)dan segala yang muluk-muluk.

Apa yang saya paparkan di sini ialah 10% daripada daily duty sebagai orang media. Tetapi 10% inilah yang selalu orang pandang... media tidak profesional, media tidak peka, media tidak rasional, media kaut untung, media manipulasi berita...

Sebenarnya kalau rasa media ini tidak penting, jangan jemput sejak awal lagi (sejak majlis pecah tanah) hinggalah ke akhir majlis (bila rumah terbengkalai). Atau kalau dah sampai marah sangat, panas hati, dukacita bersangatan, susah-susah boikot saja (tapi lepas tu batallah boikot tu dalam diam-diam).

Thursday, August 18, 2005

WAJAH PETANG


mentari senyum
gelak basah di pantai
langit berbalam

Wednesday, August 17, 2005

KG. SALANG PUSAKA, TIOMAN



sepi berbaring
wangi disimbah embun
hamparan hijau


8-10 Julai 2005.

Monday, August 15, 2005

JEREBU DAH PERGI, SIBUK ADA LAGI...
Ada beberapa lawak jerebu:
- Kak Sri, jerebu teruknya kat dalam opis ni, susah nak bernafas...
+ Yalah Aida, tak sama macam jerebu masa kita kat UK dulu kan?
- Eh ni pejabat KKSB ke makmal forensik? (Bila dah diedarkan mask.)
+ Err... ni macam kilang buat komputerlah!
- Abang, I mungkin lewat sikit sampai rumah hari ni.
+ Kenapa? You ada dinner ke?
- Tak, jerebu teruk sangat kat luar tu, takut tak jumpa jalan balik rumah...

Nak Jawab Sapaan:
- Ya Ady, gambar dan artikel ada eddah embargo.
- Inai; anak dara tepi perigi, memang tengah busy.
- Ztt; muaahhhh saham ok lagi tu. Putera; nak masuk meminang ke?
- Vimmiyasmin; Hello... Hello.. hidup lagi ni. Cuma hilang dlm jerebu.
- Melor; heheheh, Melor dah jumpa jalan pulang!
- Noret; sila datang, masuklah... tuan rumah outstation.
- Ragil; salam kenal jugak.
- Seriadriani; meh... peluh cium jugak.
- Rosli; Muaz tu anak saudara akak. Ya dulu di SMART, sekarang dia di Kolej Persediaan Mara di Banting.
- Suhaiina; Novel baru? InsyaAllah, Alaf dah bagi greenlight.
- Khairul Hazman; Selamat tengahari cikgu!

Tuesday, August 2, 2005

KENANGAN BERSAMA TUN
GAMBAR lain belum habis edah embargo...



Monday, August 1, 2005

WEDDING PLANNER DAPAT CUTI..!
SELAMAT datang Ogos. Di bulan merdeka ini semoga kita dapat mengenang segala pengorbanan pejuang bangsa yang berjaya menghadiahkan kebebasan buat kita semua daripada dijajah bangsa asing. Kemerdekaan ini seharusnya juga memberi kita kebebasan minda daripada dibelenggu fikiran yang kotor, jumud, fanatik dan sebagainya.

Ya, Ogos ini juga menghadiahkan erti kebebasan kepada Firdaus bte. Haji Hussamuddin dan Emy Efeezam bin Ishak yang selamat menjadi suami isteri Jumaat lalu. Majlis tiga hari di rumah tauke KKSB itu juga sudah selamat dengan penuh berkatnya semalam. Kepada petugas penting, hari ini bos bagi cuti sehari. Thanks so much!

Rasanya esok baru saya sempat masukkan gambar-gambar sekitar lawatan Tun Dr. Mahathir. Saya juga akan cuba memasukkan gambar-gambar perkahwinan Firdaus yang doorgiftnya amat unik dan belum pernah dibuat di Malaysia sebelum ini. Uniknya begini - daripada kreativiti dan tenaga kerja jurugambar, setiap tetamu telah diberi kejutan iaitu sekeping gambar tetamu bersama pengantin dengan bingkai yang menarik! Gambar itu diambil sebelum tetamu makan dan sebaik sedang makan, gambar pun siap, boleh dibawa pulang dan terus diletak di meja hias!